A fővárosiak 10 százalékos kedvezményt kapnak a szeptemberi távhőszámlából

Az átlagosnál hidegebb idő és az energiahordozók árának növekedése miatt a Főtáv Zrt. egyszeri, 10 százalékos kedvezményt ad a fővárosi lakossági távhőfogyasztóknak – erről keddi ülésén döntött a főpolgármesteri kabinet. Egy átlagos 53 négyzetméteres panellakásban élő család számára ez körülbelül 2 ezer forintos megtakarítást jelent. A kedvezmény fedezetét a Főtáv hatékonyság-növelő projektjeinek eddigi eredményei biztosítják.

A kabinet beszámolót hallgatott meg a Főtáv Öko Plusz program végrehajtásának állásáról is. A programban lakóközösségek pályázhatnak fűtéskorszerűsítő beruházásokhoz. A beruházás része egyebek mellett az ún. strangszabályozók cseréje, az egycsöves fűtéseknél a radiátoronkénti átkötő-szakasz beszerelése, a termosztát kiépítése, valamint digitális, rádiófrekvencián leolvasható költségosztó kiépítése. A társasházak 5-10 éves futamidővel, a kormány által kamattámogatott hitellel valósíthatják meg a beruházást. Az eddigi ajánlatok esetében egy átlagos lakásra jutó beruházási ráfordítás 140 ezer forint.

Szeptember közepéig 130 ezer lakás kért ajánlatot a társaságtól a fűtéskorszerűsítéshez. Ebből 121 ezer lakásban már megtörtént a felmérés, csaknem ezer társasház (96 ezer lakás) pedig már meg is kapta a Főtáv írásos ajánlatát, így a társasházi közgyűlések még októberben dönthetnek az Öko Plusz programhoz történő csatlakozásról. Azok a lakóközösségek, akik már korábban elvégezték a korszerűsítését, már megkapták a 10 százalékos alapdíj-csökkentést. Eddig 120 épület csaknem 12 ezer lakásának a számlája csökkent. Azokban a társasházakban, ahol még idén döntenek a pályázatukról, 2009-ben valósulhat meg a fűtéskorszerűsítő beruházás.