A fővárosi szennyvizek fele még tisztítatlanul ömlik a Dunába

2010-re megépülnek Budapesten a még hiányzó szennyvízcsatornák és elkészül a csepeli központi tisztító, így a jelenlegi 50 helyett a szennyvizek 95 százaléka biológiai tisztítás után jut majd a Dunába – mondta pénteken, a most befejeződött Bihari úti csatornafelújítás helyszínén Demszky Gábor. A főpolgármester közölte: az EU a Kohéziós Alapból támogatja a 4-es metró megépítését is.

Befejeződött Kőbányán a Bihari úti főgyűjtőcsatorna rekonstrukciója; a százéves, csaknem másfél kilométeres csatornát béleléses technológiával újították fel. Ez tette lehetővé, hogy csak minimális útfelbontásra és forgalomelterelésre volt szükség a Bihari úton és környékén. A beruházás költsége 770 millió forint volt.

Demszky Gábor főpolgármester elmondta: 2010-re kiépül a főváros teljes csatornahálózata, ami csaknem 10 milliárd forintba kerül. Ekkorra fejeződik be a csepeli Központi Szennyvíztisztító építése is, ami Közép-Kelet Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Összköltsége közel 125 milliárd forint, amelynek 65 százalékát a Kohéziós Alapból az EU finanszírozza, 20 százalékát a hazai költségvetés, 15 százalékát pedig a főváros állja. Így a jelenlegi 50 helyett, a szennyvizek 95 százaléka biológiai tisztítás után jut majd a Dunába.

A főpolgármester közölte: az EU a Kohéziós Alapból támogatja a 4-es metró megépítését is.
Demszky Gábor csütörtökön este Brüsszelben tárgyalt a EU közlekedési főigazgatóságának egyik helyettes vezetőjével, aki biztosította arról, hogy az unió támogatja a 4-es metrót, a 1-es és a 3-as villamos útvonalának meghosszabbítását, és az 5-ös metrót, ami a csepeli és a szentendrei HÉV összekötését és gyorsvasúttá alakítását jelenti.