A Fővárosi Bíróságon támadja meg Fidesz a kórházlistát

A Fidesz a Fővárosi Bíróságon támadja meg Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtöki döntését a kórházak átalakításáról. “Nem fogjuk szolgai módon aláírni az új finanszírozási szerződéseket” – jelentette be Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa azután a pénteki válságtanácskozás után, amelyen az ellenzéki párt frakciója, szakpolitikusai és kórházfenntartó megyei vezetői vettek részt. A fideszes politikus hangsúlyozta: a jogi procedúrák nem veszélyeztethetik a betegellátást, mivel az OEP-nek kötelessége biztosítani az intézmények finanszírozását.

A bíróságon kívül a Fidesz az Alkotmánybírósághoz is fordul, mert – mint Mikola István elmondta – egy közigazgatási határozattal nem lehet felülírni az önkormányzati törvényt.
Az ellenéki politikus úgy fogalmazott: Molnár Lajos bejelentésével ellentétben nem csak három kórház szűnik meg, a miniszter döntése valójában 60-70 intézmény ellehetetlenülését, bezárását jelenti.

Minden szakmai döntést nélkülöz a miniszteri határozat – mondta Mikola István. Példaként hozta fel a “Lipót” azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását, mivel ez azt jelenti, hogy nem lesz hova mennie az elmebetegeknek, a drogosoknak, hiszen nincs másik befogadó intézmény. Fájdalmasnak nevezte azt is, hogy a kórházátalakítással 6-7 ezer egészségügyi dolgozó munkahelye szűnik meg.

A betegek és a dolgozók érdekében minden lehetséges lépést meg kell tenni – mondta a válságtanácskozás után Zombor Gábor, Kecskemét fideszes polgármestere. A betegek zavartalan egészségügyi ellátását azonban garantálni kell ebben a helyzetben is – tette hozzá.

Az ország legtöbb kórházának a helyi önkormányzatok a tulajdonosai, fenntartói. A kórházban folyó egészségügyi ellátást azonban az állam finanszírozza a fenntartókkal között szerződés alapján. Ha a kórházfenntartó önkormányzatok nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a március 31-ével megszűnő helyett az új szerződést, ez azt jelenti, hogy az adott kórházban áprilistól bizonytalanná válhat a betegellátás.