A forradalom kutatója

A forradalom kutatója
Dr. Némethné dr. Dikán Nóra Budapesten született, és néhány év kitérőtől eltekintve ott is nőtt fel, ez a néhány év azonban megyénkhez, Nyírbátorhoz kötötte. 1956 megyénkben. Részlet dr. Dikán Nóra munkájából. [.rtf – 5KB]

Akkor még nem sejtette, hogy friss diplomás történészként férjével, dr. Németh Péter régésszel, a későbbi megyei múzeumigazgatóval ismét Szabolcsba, a nyíregyházi Jósa András Múzeumba kerül.

Dr. Dikán Nórát a szombati október 23-ai ünnepségen Bencs László Emlékéremmel tüntették ki 1956-os kutatásaiért.

A rendszerváltáskor, 1989-ben jelent meg a helyi eseményeket feldolgozó ’56-os munkánk, ami az országban az első ilyen jellegű vidéki kiadvány volt. Itt látott napvilágot először részletesen Szilágyi Lászlónak és társainak pere, illetve korabeli munkástanácsi jegyzőkönyveket is felhasználtunk. A forradalom utáni megtorlásról szóló munkám már egy országos kutatás része volt, melyet a Soros Alapítvány támogatott. Jelenleg az ifjúság és ’56 témáján dolgozom, a vidéki főiskolások, egyetemisták forradalomban betöltött szerepét kutatom.

Dr. Dikán Nóra párhuzamosan egy 1956-os országos konferencia szervezésében is részt vesz, amit a tervek szerint jövőre, a forradalom 50. évfordulóján éppen Nyíregyházán fognak megrendezni.

– Zajácz D. Zoltán –