A forgalom lassításáért demonstrálnak

Csütörtökön 7 és 16 óra között Tákos belterületén a 41. számú főúton részleges útlezárásra számíthatnak az autósok.

A forgalomlassító demonstráció egyik oka egyébiránt éppen a gépjárműveket sebességcsökkentésre ösztökélő műtárgy hiánya. Mint Nagy Gábor polgármester aláhúzta, a főút gyakorlatilag nyílegyenes nyomvonalon szeli át a települést, s a 41-es tákosi szakaszáról nem csupán a már említett forgalomlassító műtárgy hiányzik, hanem a gyalogosok biztonságát szolgáló járda, valamint egy kerékpárút is.

Elutasított pályázat

Van ellenben komoly „nemzetközi (kis)kereskedelmi” forgalom a beregsurányi határátkelő közelsége okán – mutatott rá a faluvezető, aki utalt arra is, hogy az önkormányzat saját erejéből képtelen orvosolni a problémát.

Ezért is figyelik már régóta a pályázati lehetőségeket, és a különféle szakmai fórumokon is igyekeznek rendszeresen felvetni gondjukat.

Erőfeszítéseik dacára azonban eleddig nem értek el eredményt: pályázatukat elutasították, s mindössze annyi biztatást kaptak, hogy a (pontosan nem meghatározott) jövőben megvalósuló főút-rekonstrukció gyógyírt jelent a bajokra.

Jelenleg csupán egy – a helyiek szerint szerény – megoldás, a 40 kilóméter/órás sebességet előíró táblapár figyelmeztet az út veszélyességére. A polgármester elmondta még, figyelemkeltőnek szánt demonstrációjukat több súlyos baleset is indokolja, a legutóbbi e hónap elején történt.

– Kovács Bertalan –