A főpolgármester megegyezést vár a BKV-nál

A főváros anyagilag és erkölcsileg is elismeri a BKV-nál dolgozók munkáját, 2004 óta átlagosan 41 százalékos béremelés volt a cégnél. Az idei üzleti tervben szereplő pénzügyi kereteket azonban nem lehet túllépni, tarifát emelni vagy a közlekedési szolgáltatások színvonalát csökkenteni pedig nem akarja az önkormányzat – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a sztrájk napi 1 milliárd forint kárt okozhat a városnak.

Demszky több belátást kér a szakszervezetektől és nem tartja elfogadhatónak, hogy a jövő keddre meghirdetett sztrájk alatt az elégséges szolgáltatások mértékét 0 százalékban határozzák meg. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón bemutatta a Fővárosi Közszolgáltatási Konzultatív Fórum tavaszi jegyzőkönyvét, amely szerint a BKV most sztrájkot hirdető szakszervezetének vezetője is elfogadta, hogy az idei bérfejlesztés az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának megfelelő legyen, ami 5,5-8 százalék közötti mértéket jelent.

A 2006-os adatok szerint a BKV-nál a járművezetők 73 százalékkal többet keresnek az országos, és 53 százalékkal a budapesti átlagnál – mondta a főpolgármester. A fővárosi cégnél egy buszvezető 220 ezer forint körüli összeget visz haza, míg a Volánnál 170 ezer körül keres egy sofőr. Demszky Gábor közölte: a főváros elismeri, és igyekszik meg is fizetni azt a munkát, amit a BKV dolgozói végeznek. 2004 és 2006 között átlagosan 35 százalékos béremelés volt a cégnél, erre jön rá az idei havi 15 ezer forint, ami újabb 7 százalékot jelent.

A főpolgármester kijelentette: azt várja a cég vezetésétől, hogy a sztrájk elkerülése érdekében hétfő éjjelig folytassák a tárgyalást a szakszervezetekkel. A bérvitába a főváros nem kíván beavatkozni, de az idei üzleti tervben szereplő pénzügyi kereteket nem lehet túllépni. Demszky Gábor szerint a BKV vesztesége nem lehett több a meghatározott 12,9 milliárd forintnál. A fővárosnak tarifát kellene emelnie, vagy a szolgáltatások színvonalát kellene csökkentenie, hogy a szakszervezetek által kért béremelés forrását előteremtse, de ezt nem tudja és nem is akarja megtenni – jelentette ki a főpolgármester. A működőképességének határán járó közlekedési vállalat sem vehet fel újabb hitelt – tette hozzá.

A főpolgármester több belátást vár a szakszervezetektől, azt pedig semmiképpen nem tartja elfogadhatónak, hogy a sztrájk alatt az elégséges szolgáltatások mértékét 0 százalékban határozzák meg. Demszky Gábor szerint az élet- és vagyonbiztonság érdekében az elégséges szolgáltatást mindenképpen biztosítani kell, többek között az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak vagy a pedagógusoknak el kell jutniuk munkahelyükre. A BKV helyesen teszi, ha felkészül a legrosszabbra is – utalt a főpolgármester arra, hogy a cég hirdetésben keres buszsofőröket a sztrájk napjára. A főpolgármester szerint a sztrájk napi 1 milliárd forint kárt okozhat a városnak.

A főpolgármester elmondta: nem kizárt, hogy kedden nem lesz tanítás az iskolákban, de azt nem tartja valószínűnek, hogy a fővárosi főjegyző kötelező szünetet rendel el. Az igazgatóknak lehetőségük van arra, hogy saját iskolájukban a tanítási szünet mellett döntsenek, ha úgy ítélik meg, hogy az adott iskolába sok gyerek nem tud majd eljutni.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón bemutatta a Fővárosi Közszolgáltatási Konzultatív Fórum tavaszi jegyzőkönyvét, amely szerint a BKV most sztrájkot hirdető szakszervezetének vezetője is elfogadta, hogy az idei bérfejlesztés az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának megfelelő legyen, ami 5,5-8 százalék közötti mértéket jelent. A főpolgármester-helyettes elmondta: egyetlen fővárosi közműcégnél siem volt ebben az évben olyan mértékű bérfejlesztés, mint a BKV-nál, a többi vállalatnál 7 százalék alatti az emelés.