A főpolgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy késik a 4-es metró két állomásának építése

Elfogadhatatlan, hogy a Hídépítő Zrt. késik a 4-es metró két megállójának építésével. A Fővám téri állomás csúszása miatt ráadásul a pesti alsó rakpartot sem lehet átadni a tervezett szeptember 2-i határidőre – közölte Demszky Gábor főpolgármester pénteken a Bocskai úti állomásszerkezet bejárásakor, amelyet viszont határidő előtt átadott a Swietelsky Kft. Demszky Gábor elmondta: a kormány legközelebbi ülésén dönt arról, hogy megkapja-e a főváros a metróépítésre azt a 260 milliárd forint uniós támogatást, amit Brüsszel maximumként jóváhagyott.

A fúrópajzsok működnek, mindkettő már csaknem 300 métert megtett, és szeptember második felére elérik a 4-es metró első állomását, a Tétényi utat – jelentette ki Demszky Gábor, cáfolva az ismételt leállással kapcsolatos híreket. Kritikus helyzet a pesti oldalon, a Fővám téri állomásnál van, ahol csúszik a kivitelező, a Hídépítő Zrt. – közölte a főpolgármester. Hozzátette: emiatt a pesti alsó rakpartot sem tudják átadni a tervezett szeptember 2-i határidőre, itt néhány napos csúszás várható, de pontosan még nem lehet tudni, mennyi. A közlekedést nehezíti majd, hogy augusztus 21-én kezdődik a Szabadság híd felújítása, ami miatt 15 hónapra teljesen lezárják a hidat.

A Fővám téri megálló kivitelezője építi a Gellért téri állomást is, ahol szintén késés van. Demszky Gábor kijelentette: rossz néven veszi, és elfogadhatatlannak tartja a csúszást. A főpolgármester azt elismerte, hogy a Duna közelsége miatt ennél a két megállónál a legnehezebb a munka, de szerinte a cég nem készült fel megfelelően. Demszky Gábor elmondta: csütörtök este járt a Fővám téren, de ott akkor is csak 3-4 ember dolgozott. Ezért a főpolgármester tárgyalni kíván a kivitelező cég tulajdonosaival, és nyomatékosan kéri a határidők betartását.

A következő ülésén dönt a kormány arról, megkapja-e a főváros a metróépítésre azt a 260 milliárd forint uniós támogatást, amit Brüsszel maximumként jóváhagyott – közölte Demszky Gábor, hozzátéve, hogy mindent elkövet ennek érdekében. A főpolgármester elmondta: ha a főváros uniós támogatást kap, akkor csökken a metróépítéshez szükséges állami hozzájárulás is, így ezzel a kormány is jól jár.

A főpolgármester kiemelte: a Bocskai úti állomás szerkezetét határidő előtt befejezte a Swietelsky Kft., ezért felszínen a villamosforgalom már a tervezett augusztusi határidő előtt elindulhatott. Mivel az épületek itt vannak a legközelebb a 4-es metró nyomvonalához, ezért bányászati módszerekkel megépítettek egy 74 méteres alagutat is a Fehérvári út alatt, így a fúrópajzs itt csak áthalad majd.Sporthírek