A Főnix egyelőre nem repül

A Főnix egyelőre nem repül
Pakisztán nem tud több légi szállítmányt fogadni, egyelőre földön maradnak a Főnix Speciális Mentői. A fejleményekről Késmárky Kodak András, a csapat egyik tagja tájékoztatott.

A kiutazó 12-15 fős csapatba beválogatott Késmárky Kodak András telefonon elmondta: ebben a percben jöttek ki a Külügyminisztériumból. A legfrissebb információk szerint a földrengés sújtotta Pakisztánban összeomlott a telekommunikáció, így a légi közlekedés átmenetileg leállt, és nem tudnak több szállítmányt fogadni.

Ezért kérnek mindenkit arra, hogy noha fontos lenne a segítség, ne induljanak a katasztrófa által lerombolt területre. Ez egyúttal azt is jelenthette volna, hogy a vasárnap éjszaka útra kelt Baptista Szeretetszolgálat Speciális mentői, köztük dr. Papp István és Vincellér Tibor, kívül rekednek az országon. Mint korábban megírtuk a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület két tagja csatlakozott, az elsőként útra kelő Baptista Szeretetszolgálat Mentőihez. Utoljára Münchenből kaptunk jelzést tőlük,, amikor Vincellér Tibor jelezte, éppen átszállnak egy másik repülőre, amivel már a földrengés sújtotta területre repülnek. Közvetve sikerült azt is megtudni, hogy egy Dubaiból induló géppel még be tudtak jutni az országba, és bár a közúti közlekedés teljesen lehetetlen, helikopterrel fognak eljutni a kárterületre, ahol kutató és technikai mentést végeznek valamint elsősegélyt adnak.

A Főnix Speciális Mentőcsapat a Máltai Szeretetszolgálattal közösen a pakisztáni nagykövet kérésének megfelelően elsősorban sátrakat, takarókat, ruhaneműt, élelmet és orvosi eszközöket visz magával. Várhatóan egy héten belül megnyitják a repülőteret, és akkor lehet eljuttatni a segélyszállítmányt és indulhat a mentőcsapat. Úgy tervezik, hogy amit nem használnak fel a sérültek ellátásánál, azt további segélyként hagyják hátra. Átalakul az indulás célja is, mert sebesültek felkutatására egyre kisebb a remény. Úgy lehet fogalmazni, hogy 3-4 nappal lehet túlélni a rengést a romok alatt, ha nagyobb sérülés nem történt.

Sajnos éjszakánként már fagypont közeli a hőmérséklet, így inkább a megtalált túlélők belgyógyászati és sebészi ellátására készülnek fel. A segélyszállítmányok mozgatása okoz még nagy gondot, ezért teherjárműveket, helikoptereket vár Pakisztán.

Kapcsolódó linkek:

  • 30-40 ezer halott; elveszett egy generáció
  • SMS Münchenből
  • A Baptisták elindulnak
  • – Pusztai Sándor -