A folyóknak “nincs okuk” az áradásra

Miskolc – A tegnapi eső már nem egy csapadékos időszak kezdetét jelentette, hanem a végét, tehát a mögöttünk hagyott hét számított esősnek az előttünk álló időszakhoz képest.

Ez biztató mind időjárási, mind árvízvédelmi szempontból. Nagyobb csapadék a prognózisok szerint tehát nem várható a közeljövőben régiónk folyóinak vidékén. A tegnapi időjárási helyzetet ugyanakkor Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális (miskolci) központjának szakembere a tavaly júniusihoz hasonlítja – emlékezetes, akkor zajlott a Szinva váratlan megáradása. A Bükkben, mint elmondta, most is jóval több volt a csapadék a síkvidékekhez képest, viszont ezzel együtt is kevesebb a csapadék mint tavaly júniusban, másrészt a karszt nem telített vízzel, így nem kell az akkorihoz hasonló havária esélyével számolni.

Ami a következő napokat illeti: keleti áramlás alakul ki térségünkben, amivel száraz, de „hűvöskés” levegő érkezik – vetítette előre Kovács Attila -, sütni fog a nap, fújni a szél, a hőmérséklet a jövő héten 13-15 fok körül alakulhat, a fagypont feletti minimumokkal, helyenként talajmenti fagy lehetőségével.