Friss hírek

2009.01.10. 15:07

MDF: Boross Péter azt mondja, hogy nem személyi viták miatt távozik a parlamenti frakcióból

<p>Korával és egészségügyi állapotával indokolta Boross Péter szombat délelőtt újságíróknak azt, hogy lemond parlamenti mandátumáról. Az MDF-es politikus azt is mondta, hogy az Országgyűlés szerinte most nem a törvényhozás színtere, hanem a terméketlen politikai küzdelmeké. Emellett úgy érzi: túlvállalta magát azzal, hogy 8 év kihagyás után visszaült a parlamentbe 2006-ban. A volt miniszterelnök a sajtótájékoztatón is határozottan cáfolta, hogy személyi viták állnának lemondásának hátterében.</p>

A politikus szerint személyes viták helyett részben arról van szó, hogy túlvállalta magát azzal, hogy 8 év kihagyás után visszaült a parlamentbe a ciklus elején. A politikai túlfeszültség mindent áthat az Országgyűlésben, ezért nem akarja kockáztatni, hogy megromoljon az egészsége - fogalmazott.

Mint mondta: ősszel elmúlt nyolcvan éves, de nem tud csendben bólogatni és beletörődni abba, ha valamit igazságtalannak érez. A volt miniszterelnök arról is beszélt: értelmetlennek érezte, amikor egy nap 22 vaskos törvény 3-3 mondatos módosításáról kellett szavazni a joghézagok miatt, hiszen ennyi idő kevés a teljes jogszabály megismerésére.

Boross Péter döntéséről levélben tájékoztatta az MDF tagságát, a levelet szombati sajtótájékoztatóján is felolvasta. Arról még nincs végleges döntés, pontosan mikortól mond le parlamenti mandátumáról.

A volt miniszterelnök az ellenzéki párt munkájában ezután is részt vesz, de annak politikájának irányvonalát már nem kívánja befolyásolni, inkább tanácsokkal segít majd. Meglátása szerint az MDF munkáját Antall József örökségének jegyében kell folytatni. Úgy fogalmazott: meg kell teremteni az erős egységet, és vissza kell állítani a párt valamint az ország rendszerváltás utáni tekintélyét.

Boross Péter azt mondta: röstelkedve olvasta, hogy egyes lapok elfogultan kommentálták lemondásának hírét, azt félreértették vagy félremagyarázták. Hangsúlyozta, hogy döntése hátterében semmilyen személyes vita nincs. Úgy fogalmazott: a párt összes nagy krízisét átélte, és mindig megmondta az őszinte véleményét, tehát ha lenne személyes oka a távozásának, akkor arról is beszélne. Arra a kérdésre, hogy mit szól az UD Zrt. körüli botrányhoz, Almássy Kornél kizárásához vagy éppen Lengyel Zoltán frakciótagságához, a volt miniszterelnök azt mondta: minden pártban vannak hibák és rossz mondatok.

Arra a kérdésre, hogy miért most döntött a lemondás mellett, a volt miniszterelnök elmondta: vagy megöregedett, vagy 10 évvel ezelőtt normálisabb volt a parlament.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a sajtótájékoztatón annyit mondott: Boross Pétert mentorának tekinti, és továbbra is számít magvas gondolataira. Ehhez múzsa és nyugalom kell. A pártelnök szerint a múzsa a párt maga, és hogy a nyugalom is meglegyen, a párt egy hintaágyat ajándékozott Boross Péternek.

A volt miniszterelnök utódját firtató kérdésekre pedig annyit mondtak: az utódról még nem döntöttek, egy hosszas "rituálé" után választják majd ki a legalkalmasabb személyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!