Friss hírek

2010.08.25. 20:26

Közvetlen életveszélyben, intenzív osztályon az Afganisztánban megsebesült magyar katona

<p>Közvetlen életveszélyben van az a magyar katona, aki hétfőn, Afganisztánban sérült meg egy támadásban. A katonát a német légierő segítségével szerdán délután hozták Magyarországra, jelenleg a Honvédkórház intenzív osztályán ápolják. Állapotáról a kórház megbízott főigazgatója és a fő sebésze este számolt be a Hende Csaba honvédelmi miniszter által a kórházban tartott tájékoztatón. A sebesült katona Kolozsvári György, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa.</p>

Grósz Andor, a kórház megbízott főigazgatója elmondta, hogy másfél órával a tájékoztató előtt szállították a kórházba a katonát. Azonnal megkezdték a szükséges vizsgálatokat, amelyek alátámasztották a német tábori kórház orvosainak véleményét. "Súlyos, az életet közvetlenül veszélyeztető állapotban" van a katona. Jelenleg a legfontosabb teendő az életfenntartó funkciók ellátása. A sebesült intenzív terápiában részesül.

Zsíros Lajos, a kórház fősebésze azt mondta, hogy a sebesültnek durva roncsolások vannak az agy- és az arckoponyáján, agytörzsi sérülése és ebből fakadóan szervi károsodásai vannak. Minden lehetőt megtesznek az orvosok, a kezelés kimenetelét illetően azonban a sebész nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tájékoztatón beszélt az támadás másik két sérültjéről is. Kiemelte, hogy Dr. Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona, bár maga is súlyosan megsérült a repeszektől a támadásban, mégis a merényletet követően hősiesen haladéktalanul megkezdte sebesült bajtársai ellátását - fogalmazott a miniszter.

A miniszter elmondta azt is, hogy a harmadik sérült, egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - a lapockáján sérült meg - azt mondta, hogy nem akarja megszakítani szolgálatát, felépülése után végig szolgálja ami még hátravan a hat hónapos missziójából. Az ő nevét azonban biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, mert ő még Afganisztánban marad. A szakaszvezető egyébként nem a hazautazó katonák csoportjában, hanem az őket védő egységben volt. "Úgy gondolom, az ő helytállása is példamutató" - tette hozzá a miniszter.

A tájékoztatón Benkó Tibor vezérkari főnök arról tájékoztatott, hogy a magyar katonákat ért támadást követően azonnal megmutatkozott, hogy a NATO szövetséges erők közötti együttműködés nem csak papíron létezik. A hétfői támadást követően a magyar katonák segítségére a német és afgán erők siettek, a sérültek német kórházba kerültek. A gyors segítség pedig nem csak az amerikai, vagy német katonákat illeti meg, hiszen a német gép csak azért érkezett Magyarországra, hogy a sebesültet biztonságban hazahozhassák.

Mint ismert, hétfőn a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharif-ba tartó, hazautazó állományának konvoját orvtámadás érte, amely következtében Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!