A fogvédő használata

A fogvédő használata
A fogvédő használata elengedhetetlen minden olyan sportágban, ahol kisebb-nagyobb szándékos vagy véletlen ütések érhetik a sportolók fejét. A fogvédő nemcsak a fogakat óvja meg a sérülésektől, hanem az ínyt és az ajkakat is. Elsősorban a küzdősportolók körében terjedt el, de használják vízilabdázók, jégkorongozók vagy baseball- és rögbijátékosok is.

Használata

A bokszzsákokhoz hasonlóan a fogvédőt is először az ökölvívók kezdték el használni, s később innen terjedt tovább hódító útjára a többi küzdősport felé. A kezdetben alkalmazott nem túl praktikus rongydarabot – a fogorvosok fejlesztéseinek hála – napjainkra felváltották a modern, személyre szabható, kényelmes és praktikus fogvédők.

Tetszés és igény szerint választható egysoros és duplasoros, valamint meleg vizes, géles, vagy kétkomponensű fogvédő. Annak ellenére, hogy a legnagyobb védelemről a kétsoros fogvédő gondoskodik, mégsem ez a típus terjedt el szélesebb körben. Leggyakoribb a könnyebb levegővételt lehetővé tevő egysoros fogvédő, amit a felső fogsorra kell felhelyezni, és ami ennek ellenére védi az alsót is.

A SamanSport.hu webshopja külön gondolt azokra is, akik fogszabályozót viselnek. Számukra egy speciálisan a fogszabályzóhoz kialakított zselés fogvédő rendelhető, amely rezgéscsillapító hatással rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy minden használat után meg kell mosni a fogvédőt. Tárolására a fogvédő saját doboza alkalmas. Minden fogvédő személyre szabott, ezért nem lehet kölcsönadni senkinek!

A SamanSport.hu webáruházban termoplasztikus fogvédők és kétkomponensű anyagból készült fogvédők kaphatóak több színben és méretben. A két típust eltérő módon kell elkészíteni és személyre szabni.

1. Termoplasztikus fogvédők elkészítése:

 • Egy edényben forralj vizet, majd vedd le a tűzről és várj addig, amíg megszűnik a forrás.
 • Ebbe a forró vízbe, maximum 25 másodpercre, tedd bele a fogvédőt, amíg meg nem puhul.
 • Az így megpuhított fogvédőt egy pillanatra tedd át hideg vízbe, hogy később ne égesse meg a bőrödet.
 • A lehűtött fogvédőt helyezd a felső fogsorodra és harapj rá. A tökéletes illeszkedés érdekében igazítsd rá a fogsorodra belülről a nyelveddel, kívülről pedig az ujjaid segítségével.
 • A gumi kihűléséig várj kb. 2 percet, amíg a fogvédő megszilárdul.
 • Az elkészült fogvédőt vedd ki és alaposan tisztítsd meg hideg vízzel. Ezt a lépést használatok után se felejtsd ki!

2. Kétkomponensű fogvédők elkészítési módja:

 • A port tartalmazó műanyag pohárkáról távolítsd el a lezáró fóliát.
 • A teljes folyadékmennyiséget add hozzá a pohárban lévő porhoz, majd kavard simára 15-20 másodpercig, amíg homogén massza nem válik belőle.
 • Az elkészült masszát azonnal át kell tölteni egy kanállal a fogvédő keretbe, amíg az teljesen be nem telik.
 • Kb. 2 percig hagyd pihenni az anyagot, hogy formázhatóvá váljon. A massza akkor áll készen a formázásra, amikor a tetejét megérintve az ujjlenyomat meglátszik a felületén.
 • Következik a masszát tartalmazó keret felhelyezése. Lassan és óvatosan tedd a felső fogsorra úgy, hogy a felső fogsor a vájat közepére kerüljön. Amikor a fogvédő a megfelelő helyzetben van, először a hátsó fogakra nyomd fel, végül pedig az első fogakra is.
 • Ne túl erős harapással, lassan és finoman zárd össze az alsó és a felső fogsort.
 • 5 percig, a massza megkötéséig, a fogvédőt tartsd a szádban. Végül vedd ki és öblítsd le vízzel. Az esetlegesen kitüremkedő anyagot egy éles szerszámmal óvatosan távolítsd el.
 • Használat után ne felejtsd el megmosni!

 

– PR cikk –

Címkék: