A Főgáz eladását javasolja a városvezetés – a fővárosi MSZP és SZDSZ frakciók kedden délután tárgyalják az előterjesztést

A Főgáz önkormányzati részvénycsomagjának értékesítésére tesz javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata és Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Az MSZP és az SZDSZ frakció elé kedden délután kerül az előterjesztés. A városvezetés szerint a közgyűlésnek még októberben határoznia kellene a javaslatról. Az eladás elmaradása esetén több uniós beruházást törölni kell.

A keddi Főpolgármesteri Kabinet elé került előterjesztés szerint a részvények aladásának indoka, hogy a pénz fedezné a tervezett uniós beruházások önrészét, amelyeket 2009-2011 között indítanának. Ide tartozik a többi között a Margit híd felújítása, az 1-3-as villamos meghosszabbítása, a csepeli gerincút megépítése, a Műjégpálya rekonstrukciója, új szakképző központok létrehozása és kórházak fejlesztése. A következő négy évben 95 milliárd forintnyi tervezett fejlesztésnek nincs meg az önrésze a fővárosban. Jelentős uniós támogatások elnyerésére kizárólag a következő két évben van lehetőség, mert Budapest magas gazdasági teljesítménye miatt 2013 után jóval kevesebb pénzre számíthat.

Ikvai-Szabó Imre, a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a kabinetülésen azt mondta: az október végi döntésre azért is szükség van, mert november közepéig kell elkészíteni a jövő évi fővárosi költségvetés koncepcióját, amelynek már tartalmaznia kell a Főgáz részvényeivel kapcsolatos terveket is. Az előkészítés után a tényleges értékesítésre jövő év végén kerülhet sor.

A főváros korábban reális lehetőségként számolt azzal, hogy a hiányzó önrészt hitelből teremti elő, de új hitelfelvételek lehetősége a globális pénzpiaci válság miatt minimálisra csökkent. Így a városvezetés szerint a Főgáz-részvények értékesítésének elmaradása esetén bizonyos uniós beruházásokat törölni kell.

A Főgáz az utolsó önkormányzati többségi tulajdonban lévő gázszolgáltató cég Magyarországon. A főváros tulajdonában 50 százalék+1 darab Főgáz-részvény és egy elsőbbségi részvény van. Budapest az éves osztalék miatt tartotta eddig meg a részvénycsomagot. Az osztalék mértéke folyó áron évi 3 milliárd forint körüli összeg volt az elmúlt években. A gázpiaci liberalizáció és a globális válság azonban kérdésessé teszi, hogy a jövőben számítani lehet-e hasonló nagyságrendű összegre. A számítások szerint az osztalékokból a következő húsz évben optimális esetben is legfeljebb 60 milliárd forint bevételt remélhetne a főváros, míg a részvények a legpesszimistább számítás alapján is ennek többszörösét érik.

Az előterjesztés szerint a tulajdonosi szerkezet nem befolyásolja a gáz árát, az önkormányzatoknak ugyanis a gáz esetében nincs árhatósági jogosítványa, arról a kormányzat dönt. A gázfűtéses lakásokban élők ugyanannyit fizetnek Budapesten, mint a teljesen magántulajdonban lévő gázszolgáltató cégekkel dolgozó Debrecenben vagy Győrben.