A fizetésképtelenné vált legnagyobb bolgár acélüzem megmentéséért tüntettek Szófiában

A legnagyobb bolgár acélüzem kétezer dolgozója tüntetett szerda reggel Szófiában a fizetésképtelenné vált cég állami megmentését követelve. A Kremikovci acélgyártó ötezer embert foglalkoztat, és Bulgária teljes exportjának tíz százalékát adja.

Az államnak azonnal közbe kell lépnie – közölte egy szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a tüntetés könnyen irányíthatatlanná válhat. A demonstrálók elmondták, hogy már két hónapja nem kaptak fizetést, és nem tudták fizetni fűtés – és villanyszámláikat.

A szófiai gazdasági minisztérium elé vonult munkások azt követelték a cégben 25 százalékos részesedéssel bíró bolgár államtól, hogy negyvenmillió levás (5,1 milliárd forint) segélyt nyújtsanak nyersanyagok vásárlására, hogy azzal elkerülhessék a nagyolvasztók könnyen visszafordíthatatlanná válható leállítását.

A Kremikovci ellen augusztusban indított csődeljárást egy szófiai bíróság, és átmenetileg csődgondnokokat helyezett az üzembe. A többségében egy indiai cég tulajdonában lévő acélgyártót többször is megpróbálták már eladni, de a két legnagyobb érdeklődő közömbössé vált az üzlettel szemben.