Hajdú-Bihar

2011.07.15. 12:33

Feszültségszint váltás a HAJDU Ipari Centrumban

Téglás - Új, energiatakarékos, a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalú  villamos energia beruházás átadására került sor 2011. július 8-án a  téglási HAJDU Ipari Centrumban.

Téglás - Új, energiatakarékos, a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalú  villamos energia beruházás átadására került sor 2011. július 8-án a  téglási HAJDU Ipari Centrumban.A zárórendezvényen részt vett Erdős Károly az E.ON Tiszántúli  Áramhálózati Zrt. hálózati szakterületvezetője, Koskocsák János, a  BAUVIV Kft. ügyvezető igazgatója mellett Téglás képviseletében  Czibere Béla polgármester is.

Kovács Zoltán, a HAJDU Infrastruktúra ügyvezetője a beruházás  megvalósításának fontosságáról beszélt, a régi rendszer elavultságát, és  az ebben rejlő veszélyeket hangsúlyozta. Szatmári István energetikai  vezető pedig a beruházás részleteit mutatta be a vendégeknek, kiemelve,  hogy az új rendszer kiépítése a transzformátor-veszteségek jelentős  mértékű, mintegy 80-90%-os csökkenését eredményezi. A megtakarítás  mintegy 500 ezer kWh évente.

Az új, országos hálózatba is illeszkedő 22/0,4 Kv-os feszültségszintre  történő áttérés kapcsán a mintegy 205 millió Ft összértékű önerős  beruházás részeként megújult az Ipari Centrum belső kb. 3,5 km hosszú 22  kV-os energiaellátó vezeték rendszere. További 15 millió Ft értékű  kapcsolódó beruházás megvalósítására is sor került társcégek villamos  energia vételezésének korszerűsítése érdekében: fázis-javítás meddő  kompenzációval, felharmonikus szűrés, valamint 0,5 MW plusz teljesítmény  vételezési lehetőség kiépítése nagyrészt az Autotechnika csoport  részére.

Az új beruházás során beépített közép és kisfeszültség-fogadó  állomások, a kis olajterű, alacsony veszteségű 20/0,4 kV-os  transzformátorok és a mindezt felügyelő számítógépes rendszer azonban  nem csak az energia-megtakarítás és a biztonságos működés szempontjából  jelentős, hanem újabb bizonyíték a HAJDU Csoport környezetvédelem iránti  elkötelezettségére is.

Az ünnepélyes átadást követően a vendégek megtekinthették a beruházás főbb egységeit.

A beruházást támogatta az E.ON Áramszolgáltató Zrt. is, a kivitelezési  munkálatokat a debreceni székhelyű BAUVIV Kft. végezte.

- Sz. É. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!