A first lady vezetésével kampány kezdődik a gyerekkori kövérség ellen Amerikában

Kampányt kezd az amerikai elnök felesége a gyerekek elhízása ellen, mivel szerinte ez az egyik legnagyobb veszély, ami Amerika egészségét és gazdaságát fenyegeti.

A first lady férje mellett állt, amikor Barack Obama a Fehér Ház ovális irodájában az aláírta az a dokumentumot, ami a kövérség elleni küzdelem akciótervét tartalmazza.


“Büszke vagyok arra, hogy a feleségem a kabinet tagjaival egy olyan munkába fog, aminek célja, hogy megküzdjünk a legsürgetőbb egészségügyi problémával ebben az országban” – mondta az elnök, miközben felesége, Michelle Obama mellette állt. Az elnöki feljegyzés szerint 90 napos program indul be, amely elsőként összehangolja a szövetségi ügynökségek tevékenységét a járványnak nevezett kövérség elleni harcban.

Michelle Obama, aki a gyerekkori egészséget és a sportolást rendkívül fontosnak tartja, a kabinet tagjaival, a szórakoztatóipar és a sport kiemelkedő személyiségeivel együtt indítja el majd napközben a programot a Fehér Házban.

Egy keddi tévéinterjújában Michelle Obama azt mondta, hogy egy nemzedéknyi idő alatt akarják megszüntetni a kövérség problémáját. A first lady azt közölte, hogy erőfeszítéseinek középpontjában az egészséges iskolai táplálkozás és a gyerek sportolási lehetőségeinek jelentős növelése áll.

“Háromból egy amerikai gyerek kövér, és évente 150 milliárd dollárt megy el a kövérséggel kapcsolatos betegségek kezelésére, szóval ez egy igazi probléma, és sok minden forog kockán” – mondta az elnök felesége az ABC országos csatorna “Jó reggelt Amerika!” című műsorában. A statisztikák szerint az amerikai gyerekek 32 százaléka túlsúlyos. A hat és 11 év közötti gyerekek 20, a 12 és 19 év közötti fiatalok 18 százaléka kifejezetten kövér.

A kövérséggel, illetve az egészségtelen ételek fogyasztásával összefüggő cukorbetegségek, szívbetegségek, sőt esetenként rákos betegségek miatt szakértők szerint a mai amerikai gyerekek sokkal rövidebb ideig fognak élni, mint a szüleik. Michelle Obama, aki férje elnökké választása előtt az egyik chicagói kórház alelnöke volt, az után hirdetett harcot a népbetegségnek tartott kövérség ellen, hogy férje hivatalba lépett. Ennek részeként a Fehér Ház mellett egy zöldséges kertet is telepített.