A Fidesztõl félti a köztisztviselõket a kormány

A Fidesz politikai zsákmányszerzésre készül, arra, hogy több ezer köztisztviselõt váltson le saját pártkatonáival – mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter hétfõn.

Mint mondta, példátlan, hogy ezzel szemben a kormány márciustól nem nevez ki vezetõket, hacsak nem muszáj, mint a hírközlési hatóság vezetõje esetében.. Nem úgy, mint a Fidesz, amely 2002-ben már a választási vereség után nevezett ki rengeteg embert, és költött el milliárdokat – mondta.
A Fidesz köztisztviselõk ezreit készül politikai alapon felváltani saját pártkatonáival – mondta Molnár Csaba a hétfõi kormányszóvivõi tájékoztatón arra reagálva, hogy Répássy Róbert, a Fidesz-frakcióigazgatója azzal vádolta meg a kormányt, hogy négyszáznál több közszolgát határozott idõre nevezett ki, akiket így nem lehet elküldeni. Ez egy 2007-es törvénymódosítás, ami éppen az ilyen politikai támadásoktól akarja megvédeni a közszolgákat, akiknek státuszát elválasztotta a politikai funkciót betöltõ vezetõkétõl – mondta a kancelláriaminiszter.

A politikai vezetõk megbízása a választásokkal automatikusan megszûnik, a többi köztisztviselõnek viszont életpályamodellt kínált a kormány – tette hozzá. Idén egyébként két ilyen kinevezés történt a több, mint 400 kétharmada még 2007-ben, vagyis kampányfogás az, hogy a Fidesz éppen most veszi elõ a kérdést – mondta a miniszter.

A Fidesz már jó ideje képez leendõ köztisztviselõket, akik tehát politikai kinevezettek lesznek, mert ha értenének a közigazgatáshoz, nem kellene oktatni õket – mondta Molnár Csaba. Idézte a Fidelitas elnökét, Ágh Pétert, aki azt mondta, hogy a választások után ki fog ürülni a Fidesz ifjúsági szervezete, mert a tagok bemennek a közigazgatásba. Több ezer emberrõl van szó, a Fidesz tehát nyíltan bevallja, hogy politikai alapon akar nem képzett pártkatonákat ültetni a szakemberek helyébe – mondta a miniszter.

A mostani kormány ezzel szemben március elsejétõl nem nevez ki vezetõt, és nem adományoz (fõ)tanácsos címet – mondta Molnár Csaba. A kancelláriaminiszter felidézte, hogy 2002-ben a választások elõtt a Fidesz-kormány 296 fõtisztviselõt nevezett ki, akiktõl alkalmatlanság címén sem lehetett megválni, hanem rendelkezési állományban kellett tartani magas fizetésért. Közülük 70-et már a választás elvesztése után neveztek ki – mondta Molnár Csaba. Ugyanebben az idõszakban szerzõdtek közel 300 milliárd értékben autópálya-építésre, kötötték meg a honvédségi rádióbeszerzési szerzõdést több milliárdért, tettek milliárdos garanciavállalást – sorolta Molnár Csaba.

A múlt héten a miniszterelnök kinevezte a Nemzeti Hírközlési Tanács elnökévé az addigi helyettest, sokak szerint ez nem volt elegáns és szükségtelen is. A Független Hírügynökség kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a hírközlési törvény a hatósági döntési jogokat az elnökhöz telepíti, a helyettesítés erre nem terjed ki, ezért kellett kinevezni az új vezetõt.