A fideszes kordonbontók többsége már lemondott mentelmi jogáról

Az eddig nyilatkozó fideszes kordonbontók mindegyike lemondott mentelmi jogáról – mondta el a Független Hírügynökségnek Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Hozzátette, hogy a nyilatkozók pontos számáról nincs információ, a levelek folyamatosan érkeznek vissza.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy eddig több mint 60-an válaszoltak már az ügyészség megkeresésére és mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánnak a mentelmi joggal élni. A mentelmi jogokról szóló nyilatkozatot egyébként a Fővárosi Bíróságnak, mint a szabálysértésben eljáró hatóságnak kellett volna beszereznie, ez azonban nem így történt, a Legfőbb Ügyészség a feladatot magára vállalva, mind a 80 érintett fideszes képviselőnek postázta a levelet.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Fidesz nyilvántartása szerint minden érintett képviselő – köztük 5 európai parlamenti képviselő is visszaküldte a válaszlevelet. Ahogyan azt korábban is jelezték, mindannyian lemondtak mentelmi jogukról.

A fideszes kordonbontók tehát hamarosan értesítést kapnak a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, hogy mikor és hol lesz a tárgyalásuk. Azt egyelőre nem tudni, hogy az összes politikus ügyét egyszerre vagy külön-külön tárgyalja-e a bíróság.

A Fidesz képviselői február 2-án délelőtt bontották le a Parlament körüli kordont, a rendőrök néhány órával később újra felállították. A rendőrség február 5-én tett feljelentést rendzavarás miatt Orbán Viktor, Deutsch-Für Tamás, Szájer József, Répássy Róbert, Kövér László országgyűlési képviselők és a bontásban résztvevő képviselőtársaik ellen.