A Fidesz üdvözli a fogyasztóvédelmi feketelista létrejöttét

A Fidesz örül annak, hogy létrejött az MDF kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi feketelista, amelyre azok a cégek kerülnek fel, akik valamilyen módon becsapják a vásárlókat. Koszorús László, a párt képviselője és a fogyasztóvédelmi eseti bizottság alelnöke a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: az MDF ezzel csatlakozott álláspontjukhoz.

A politikus elmondta, hogy azért örülnek különösen a feketelistának, mert a magyar fogyasztók “nincsenek biztonságban”. Nem védi őket törvényi garancia, ráadásul a fogyasztóvédelmi struktúra sincs rendesen kiépítve. Koszorús László emlékezetett, hogy csak idén 1800 embert küldtek el a fogyasztóvédelmi jogkörrel felruházott intézményektől, ma a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen (FVF) 225-en dolgoznak csak.

Az ellenzéki képviselő a feketelista létrehozását kezdő lépésnek nevezte. Mint mondta, Európában már inkább pozitív listában gondolkodnak, ami annyit jelent, hogy a cégeknek kiváltságot jelent ha egy-egy hatóság elismeri terméküket. Koszorús László szerint Magyarországnak is ezt kellene majd elérnie.

A politikus beszélt arról is, hogy bár örülnek a döntésnek, az MDF és az eseti bizottság közötti párhuzamos kommunikációt jó lenne megszűntetni. Ennek az lenne a módja, hogy a demokrata fórumos képviselők gyakrabban járjanak el a bizottság üléseire.

Az FVF honlapján megtalálható listán azok a cégek szerepelnek majd, akik legalább egymillió forintnyi bírságot kaptak már, vagy ugyanazt a szabálytalanságot visszaesőként többször is elkövették már. Ezen kívül az FVF főigazgatójának mérlegelési joga lesz a fenti két kategóriába nem tartozó de a szabálytalanság súlya miatt arra érdemes cégek felvételére is a listára.