A Fidesz szerint politikai megrendelés áll a "rendőri zaklatás" mögött

A demokrácia és a jogállamiság eszméivel összeegyeztethetetlennek tartja a Fidesz, hogy rendőrök jelenjenek meg ellenzéki poltitikusok sajtótájékoztatóin. A közelmúltban két alkalommal is, előbb Budai Gyula fideszes politikus, majd a Fidelitas közterületen tartott sajtótájékoztatóján jelentek meg rendőrök. Balog Zoltán szerint egyértelmű, hogy politikai megrendelés áll a rendőri fellépés mögött, a Fidesz ezért az igazságügyi és rendészeti minisztertől vár választ arra, hogy ki és mi alapján adja ezeket a megrendeléseket.

Politikai megrendelésre kénytelenek rendőri zaklatást elszenvedni az ellenzéki politikusok – jelentette ki Balog Zoltán pénteki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a közterületen tartott sajtótájékoztatókon rendőrök jelennek meg és igazoltatnak, közterületen ugyanis bárki előzetes bejelentés nélkül is tarthat sajtótájékoztatót.

Balog Zoltán szerint a rendőrséggel akarják megfélemlíteni azokat, akik a kormány munkájával szemben kritikát fogalmaznak meg. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke szerint egyértelmű, hogy a rendőrök politikai megrendelésre jelennek meg közterületen tartott sajtótájékoztatókon, már csak az a kérdés, ki és milyen alapon dönti el, hogy hol. A Fidesz ezért most Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől vár választ ezekre a kérdésekre.

Budai Gyulát, a Magosz szövetségi igazgatóját be nem jelentett demonstráció miatt büntették meg 40 ezer forintra, mert még júniusban sajtótájékoztatót tartott Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt. Később ezt visszavonták, arra hivatkozva, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joga van. Valójában azonban nem parlamenti képviselő a gazdaszervezet vezetője. Végül szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság felülvizsgálatot rendelt el. Alkotmányjogászokkal egyeztetve ugyanis megállapították, hogy a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így azt nem kell bejelenteni.

Csütörtökön a Fidesz sajtóosztályának egyik munkatársát igazoltatták a rendőrök, amikor a Fidelitas tartott sajtótájékoztatót ugyancsak közterületen, a meghiúsult kormányzati negyed tervezett helyszínénél. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint azonban a járőr azért ment oda, mert észrevette, hogy többen transzparensekkel gyülekeznek a hídon. Nem utasításra, hanem önállóan járt el. Megkérdezte, milyen rendezvényről van szó, majd mikor kiderült, hogy sajtótájékoztató, el is ment.