A Fidesz szerint nem a valódi problémákkal foglalkoznak a szocialisták

Az MSZP oktatáspolitikusa szerint várhatóan 1500 pedagógus marad állás nélkül ősszel, a körülbelül 10 ezer megszűnő munkahelyről többségében nyugdíjba mennek a pedagógusok – mondta Tatai-Tóth András (MSZP) szerdai sajtótájékoztatóján. A legnagyobb ellenzéki párt szerint megdöbbentő az a mellébeszélés, amit a szocialisták folytatnak oktatási kérdésekben.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási és kulturális munkacsoportjának elnöke a pedagógusokat érintő őszi változások kapcsán elmondta, hogy az új tanévben visszaállítják az Orbán-kormány által bevezetett heti 22 óraszámot, amit 2002 -ben csökkentettek a tanítók esetében 21-re, a tanároknál pedig 20-ra 50 százalékos béremelés mellett. Sió László, fideszes képviselő szerint felháborító, hogy öt évvel ezelőtti béremelésre hivatkoznak a mostani óraszám emelésnél, amikor a statisztikai adatok szerint 10 százalékkal csökkentek a bérek.

Tatai-Tóth András beszámolt a kötelező gyakornoki idő beveztéséről, valamint arról is, hogy terveik szerint ősszel felülvizsgáljáka pedagógusok továbbképzési rendszerét, a tankönyvellátás tapasztalait ás a művészeti iskolákban tanítók szakképesítési követelményeit.

Sió László szerint ideje lenni a valódi problémákkal foglalkozni, így azzal, hogy 30 milliárd forintot vontak az ágazatból és azzal, hogy pontosan hány pedagógus veszíti el állását és hány intézmény szűnik meg.