A Fidesz Országgyűlési határozata a Nabucco mellett

A Fidesz pénteken benyújtotta országgyűlési határozati javaslatát a parlamentnek, amely kimondaná, hogy a kormány egyértelműen az Európai Unióval közösen megépítendő Nabucco földgázvezetéket támogatja a Kék Áramlattal szemben.

A határozati javaslat szövege szerint “az Országgyűlés üdvözli a 2007. március 8-9-i berlini Európai Tanács eredményeit, különös tekintettel a 2007-2009-es időszakra vonatkozó átfogó energiaügyi cselekvési tervre, valamint felkéri a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a Magyarország és Európa kiszolgáltatottságát fokozó, a közös európai projektekkel ellentétes egyéni különalkuk helyett az Európai Unió formálódó közös energiapolitikájának keretében keressen megoldást hazánk energiabiztonságára és ennek szellemében egyértelműen kötelezze el magát a Kaszpi-tenger térsége és Közép-Európa között létesítendő, az Európai Unió által stratégiai projektként megjelölt Nabucco földgázvezeték megépítése mellett.”

A külügyi bizottság fideszes elnöke már csütörtökön is hangsúlyozta: Gyurcsány Ferencnek “ideje lenne színt vallania”, hogy a Nabuccot vagy pedig a Kék Áramlat vezeték építését támogatja, amely Oroszországból vezetne a kontinensre. Németh Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc fenntartja a látszatát annak, hogy a két vezetéket meg lehet építeni egymással párhuzamosan, pedig ez sem fizikailaig, sem jogailag nem kivitelezhető. A miniszterelnök emellett elhallgatja, hogy a Nabuccoval növelni lehetne Magyarország függetlenségét, a Kék Áramlat viszont újabb függőséget jelentene egy olyan orosz monopóliumtól, amely nem fogadja el a piaci normákat sem belföldön, sem Európában – fogalmazott Németh Zsolt.

Gyurcsány Ferenc, aki csütörtökön Moszkvábna tárgyalt Putyin elnökkel a Független Hírügynökségnek kijelentette: Magyarország nem kötelezheti el magát egyik vagy másik megoldás mellett mindaddig, amíg nincsenek pontos információi a beruházások költségeiről, arról, hogy a vezetékek mikor épülnének meg, és mennyibe kerülne a rajtuk keresztül érkező földgáz. “Akik azt mondják, hogy Magyarország kötelezze el magát, anélkül, hogy tisztában lennénk a feltételekkel, felelőtlen politikát követnek, vagy egy általunk nem ismert érdeket képviselnek -fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A határozati javaslatot a Házbizottság tűzheti a napirendre, ami elvileg akár már hétfőn lehetséges.