A Fidesz nem engedi, hogy WC-t csináljanak az Aranyos-völgyből

A Fidesz tiltakozik a Borsod megyei Aranyos-völgybe tervezett erőmű és völgyzáró gát építése ellen. Az ellenzéki párt szerint a beruházás rombolná a környezetet, a helyiek sem akarják, és új munkahelyeket sem teremtene. Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa – a működési elv alapján – egy WC-hez hasonlította az erőművet, és úgy fogalmazott: pártja nem engedi, hogy WC-t csináljanak a szigorúan védett tájból.

Az aranyosi erőmű kapcsán három fideszes politikus tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium épülete előtt. Azért választották ezt a helyszínt, mert szerintük a kormány és az állam gyenge, amiért nem mondja el véleményét a beruházással kapcsolatban.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke újságíróknak azt mondta: a 150 milliárdosra tervezett erőművet állítása szerint kevesebb mint két tucat ember el tudná irányítani, munkahelyteremtésről tehát szó sincs. A befektetők kormányzati támogatást szeretnének kapni a beruházáshoz, a helyben élők viszont tiltakoznak az erőmű ellen – tette hozzá.

Illés Zoltán szakpolitikus szerint a beruházás helyszíne, az Aranyos-völgy két hegy között van. Az egyik hegytetőn alakítanának ki 2 nagy medencét, lent, a völgyet pedig lezárnák, és mesterséges csatornát alakítanának ott ki. A két pont között “járna” a víz, így termelnék az energiát. Ez a módszer hasonlít a WC-k működési elvéhez – vélte a politikus.

Koncz Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy “meg kell menteni a völgyet ettől az őrült elképzeléstől”, mert az egyebek mellett az idegenforgalmat is tönkretenné. A politikus emlékeztetett rá, hogy 1988-ban akkumulátorgyárat akartak építeni a közeli Monokon, de azt sikerült megakadályozni.