A Fidesz nagyobb szerepet szánna az informatikának

Prioritásként kezelni az informatikát és a telekommunikációt kormányra kerülése esetén a Fidesz. Nyitrai Zsolt, a párt szakmunkacsoportjának vezetõje csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországon 5 millió ember nem fér hozzá rendszeresen az internethez, ezért alapvetõ cél a digitális szakadék csökkentése. Hozzátette: fontos az e-demokrácia kialakítása és megerõsítése, valamint a valódi e-közigazgatás kialakítása. Az ellenzéki párt egy egyetértési nyilatkozatot írt alá az Informatikai Vállalkozások Szövetségével az elengedhetetlen fejlesztési irányokról.

Nyitrai Zsolt azt mondta: az elmúlt négy év kritikus volt az informatika szempontjából és gyakorlatilag elvesztegetett idõszaknak számít. Hozzátette: Magyarország komoly lehetõségeket hagyott ki, sok program leállt vagy a vegetáció szintjére jutott. A politikus szerint 5 millió ember nem fér hozzá rendszeresen az internethez, ezért alapvetõ cél a digitális szakadék csökkentése. Az informatikai és telekommunikációs munkacsoport vezetõje azt mondta: a jelenlegi kormány kettõs kommunikációt alkalmazott a kérdésben, vagyis szavak szintjén növelte volna az internet-használók számát, ugyanakkor internet-adót is emlegetett.

A politikus arról is beszélt: fontos cél az e-demokrácia kialakítása és megerõsítése, valamint a valódi e-közigazgatás kialakítása. Példaként említette, hogy az ügyfélkapun keresztül több szolgáltatást lehetne elérni, vagy véleményt nyilvánítani aktuális kérdésekben. Nyitrai Zsolt úgy látja: az informatika lehet a magyar gazdaság egyik motorja, ami kivezeti az országot a “kátyúból”.

A párt egyetértési nyilatkozatot írt alá az Informatikai Vállalkozások Szövetségével, amely általános megállapításokat, a Fidesz szakpolitikai álláspontját és közös irányokat tartalmaz. A szervezet elnöke, Keresztesi János azt mondta: ha nem erõsödik meg a hazai informatika, akkor az egész ország lemarad.