A Fidesz minden parlamenti eszközzel fellép a tandíj ellen

A Fidesz és a Fidelitas minden lehetséges eszközzel fellép a tandíj ellen és mindent megtesz a sikeres népszavazás érdekében, amelynek egyik kérdése a tandíj bevezetésének megakadályozására irányul -mondta Ágh Péter, fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus egyúttal pártja nevében felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a tandíjat és olyan reformot dolgozzon ki, amellyel nem zárja el a fiatalokat a továbbtanulástól.

Ágh Péter megismételte: igazságtalannak tartják a tandíj beveztését, így ugyanis már nem a fiatalok tehetségén és ambícióján múlik majd, hogy ki tanulhat tovább, hanem a szülői pénztárcákon. Az ellenzéki politikus szerint a megszorító intézkedések már most is annyira nagy terhet rónak a családokra, hogy a 100 ezer forintos tandíj komoly gondot fog okozni.

Ágh Péter a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy míg 2004-ben még 167 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, idén már csak 108 ezren töltöttek ki jelentkezési lapot. A visszaesés szerinte a tandíj hírének tudható be, és nem az érettségizők számának csökkenésének, ahogyan azt a szocialisták mondják, ez az adat ugyanis stagnál.

A Fidesz és a Fidelitas úgy látja, hogy a tandíj bevezetésével a kormány azt üzeni a fiataloknak, hogy ha nem gazdag családból származol ne tanulj tovább.Sporthírek