A Fidesz kitart a távhő áfacsökkentése mellett

Drámai mértékben nő az emberek rezsiterhe az idén már negyedik gázáremelkedés miatt. A novembertől esedékes távhődrágulás után egy év alatt 21,8 százalékkal fog többe kerülni ez a fűtési mód – mondta szerdai sajtótájékoztatóján László Tamás Fidesz-képviselő. A politikus elmondta: pártja kitart amellett, hogy a Robin Hood-adó helyett a távhő áfáját csökkentsék 20-ról 5 százalékra.

Havonta 3000-3500 forinttal fizetnének kevesebbet egy átlagos méretű lakásban a távfűtésért és a meleg vízért, ha az áfát szállítanák le 15 százalékponttal – mondta László Tamás. Ez szerinte azért is igazságos megoldás, mert az egyéni gázfűtés költsége a távhőénak 55-60 százaléka. A jelenlegi helyzetben pedig egy kisnyugdíjas dilemmája tényleg az, hogy fázik vagy eszik – mondta a képviselő.

Az árképlet alapján (a kőolaj árát 9 hónap késéssel követi a gázé) legkorábban várhatóan jövő év közepén érheti el a tetőpontot a gáz ára. Az áfacsökkentés László Tamás szerint körülbelül 30, a kormány számítása szerint 40 milliárd bevételcsökkenéssel járna a költségvetésnek. Hatása egy év alatt elmúlna, újabb intézkedésre lenne szükség az ismételt tehernövekedés miatt. A fideszes politikus elismerte, hogy az adócsökkentés egyszeri megoldás lenne, de a Független Hírügynökség kérdésére nem tudta megmondani, milyen további módszer lenne lehetséges az árak mérséklésére. Ostorozta viszont az elmúlt évek panelfelújítási programjait, amelyek szerinte nem megfelelő minőségűek voltak, nem érték el a kívánatos hatást. Energiatudatos programot sürgetett, de ennek fedezetéről nem beszélt.