A Fidesz is bevezetné a dugódíjat – RTL

A Fidesz is bevezetné a dugódíjat a fővárosban – mondta szerdán György István, a párt budapesti frakcióvezető-helyettese. Hogy pontosan mennyi lesz a dugódíj és kiknek kell fizetniük, egyelőre nem árulták el. A főváros vezetése már három éve foglalkozik a dugódíjjal, korábban Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje is támogatta. Egyetért a díj bevezetésével az LMP is – hangzott el az RTL szerda esti híradójában.

Csaknem félmillióan indulnak útnak minden nap Budapesten a Levegő Munkacsoport szakértői szerint. Ez az oka a szokásos reggeli dugóknak. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje még májusban felvetette, hogy legyen ingyenes a tömegközlekedés, szerinte ezzel lehetne csökkenteni az autók számát. Azt is javasolta, hogy mindezt a parkolási és a dugódíjból finanszírozzák.

Dugódíjról beszélt szerdán György István is, akit a Fidesz győzelme esetén a főpolgármester-helyettesi székbe ültetne. A díjat egy új szervezet, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t szedné be. De a részleteket, vagyis, hogy kinek kellene fizetnie, mennyit, mikortól és hogyan, egyelőre nem árulják el.

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje szerinte is jó ötlet a dugódíj, bár ők másképp is harcolnának a nagy autóforgalom ellen. Az LMP az áteresztőképességet szűkítené: buszsávokat alakítanának ki, behajtási díjat vezetnének be, fejlesztenék a kerékpáros infrastruktúrát bicikli utakkal, biciklisávokkal.

A dugódíjat egyébként több európai nagyvárosban is bevezették már, így például évek óta pénzt szednek a behajtásért London belvárosában.
hirdetés


hirdet�s