A Fidesz fellebbez az OVB döntése ellen Hevesben

A Fidesz felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz az Országos Választási Bizottság hétfői döntése miatt – tájékoztatott Herman István, a polgári oldal képviselője.

Az OVB döntése alapján megtarthatja mandátumát Ambrus Zoltán, aki február végén kilépett a Fideszből, független képviselővé vált, ezzel hozzásegítette a baloldalt, hogy a Heves megyei közgyűlésben többséget szerezzen, és MSZP-s elnököt válasszanak.

A polgári oldal nem fogadja el a választási bizottság döntését, mivel a bizottság a képviselő jogállásából, és nem a népfelség elvéből indult ki – mondta Herman István. A képviselő szerint nem a népnek kell szolgálni a képviselőt, hanem fordítva. A bizottság jogértelmezése a képviselő státuszát védi, holott a választópolgárok akaratát kellene, hogy védje – mutatott rá Herman István.

Márpedig a választók a Fidesz listájára szavaztak, nem pedig egyéni jelöltekre. Herman István képtelenségnek tartja, hogy független jelöltként valaki mandátumot szerzett, hiszen ilyen lista nem volt az októberi választásokon.

A Fidesz polgári pert is indít Ambrus Zoltán ellen, mert szerintük megszegte a köztük lévő megállapodást, amely arról szólt, hogy ha valaki kilép a frakcióból, köteles visszaadni a mandátumát.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzati választások idején 20-20 mandátumot szerzett a polgári oldal és az MSZP. Ezzel a hevesi közgyűlés működésképtelenné vált. mivel a költségvetést sem tudták megszavazni, veszélybe került az önkormányzat által fenntartott intézmények működőképessége, több mint négyezer ember munkahelye.