A Fidesz és az MDF is elutasítja az erőszakot

Az SZDSZ és az MSZP után a Fidesz és az MDF is elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját.

A szocialisták már szombat este elítélték az atrocitásokat. A szabad demokraták elnöke vasárnap szólította fel a parlamenti pártokat, hogy határolódjanak el a szombati erőszakos eseményektől.

“A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját.” – áll Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének közleményében. A párt ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy “a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat”.

Az MDF szomorúnak és szégyenteljesnek tartja, hogy felvonulókat, politikusokat és rendőröket támadnak meg egy európai ország fővárosában – mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek a párt elnökhelyettese. Hock Zoltán hozzátette: elsősorban a rendőrséget kell megerősíteni annak érdekében, hogy ne történhessenek hasonló atrocitások. A politikus ugyanakkor nem tartja szerencsésnek, hogy a másságukat nyíltan vállalók egy kicsit tolakodóan rendezik meg ezeket a fesztiválokat

A szocialisták kötelességüknek érzik, hogy a barbárság, a kirekesztés minden formája ellen küzdjenek – áll az MSZP frakcióvezetőjének szombat esti közleményében. Lendvai Ildikó szerint ugyanaz a kirekesztő gondolkodás és gyakran ugyanazok a személyek jelennek meg a melegfelvonulás megtámadásában, mint akik a szélsőjobbboldali politikai megmozdulásokon is. A politikus úgy gondolja: ma kevés jogi kapaszkodó van a gyűlölet és a megbélyegzés tiltására.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke arra kérte a pártokat, hogy deklarációban határolódjanak el a szombati erőszakos eseményektől. A politikus szerint a Magyar Köztársaság szégyene, ami szombaton a fővárosban történt, és elfogadhatatlan, hogy van az országban néhány tucat ember, akik minden rendezvényen az ország alkotmányos rendjére törnek. Mindenkinek dolga – az SZDSZ is ezt teszi – hogy szolidaritását fejezze ki azokkal, akik nehéz helyzetben vannak és atrocitásokat szenvedtek el a melegfelvonulás kapcsán.Sporthírek