Friss hírek

2010.03.13. 20:58

Koszovói háborús bûncselekmények gyanúsítottai ellen nyomoznak Szerbiában

<p>Szerbiában 26 gyanúsított ügyében kezdtek vizsgálatot az ügyészek szombaton a koszovói háború idején elkövetett bûncselekményekkel kapcsolatban. Az érintettek mind az egykori, Sakálok (Cakali) néven elhíresült félkatonai egység tagjai vagy tartalékos rendõrök voltak. Azzal gyanúsítják õket, hogy 1999-ben egy koszovói faluban 41 embert gyilkoltak le.</p>

"A 26 gyanúsított a Pec közelében fekvõ Cuska faluban 41 embert ölt meg 1999. május 14-én, amivel háborús bûncselekményt követtek el a civil lakosság ellen" - írta közleményében a szerbiai ügyészi hivatal. Ezt megelõzõen Szerbiában néhány napja a rendõrség 9 embert tartóztatott le azzal a váddal, hogy a koszovói háború alatt 200 albánt fosztottak ki és gyilkoltak le Pec városában illetve annak környékén.

A háborús bûncselekményeket akkor követték el, amikor a NATO-erõk vadászgépei 11 héten át bombázták Szerbiát, hogy rábírják a belgrádi vezetõket: hagyjanak fel az albán szeparatisták ellen kezdett leszámoló akciójukkal Koszovóban. A háború után Koszovó ideiglenesen az ENSZ fennhatósága alá került.

Szerbia máig saját tartományának tartja Koszovót, amely 2008 februárjában egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét. Azóta az Európai Unió missziója, az EULEX segíti a koszovói kormány mûködését. Szerbia azonban az ENSZ bíróságánál akarja megvédeni igazát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!