A Fidesz ellenzi az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetését

A Fidesz szerint 1,8 millió gazda járna azzal rosszul, ha a kormány terveinek megfelelően 2009-től Magyarország bevezetné egységes mezőgazdasági támogatási rendszert (SPS) – mondta a Független Hírügynökségnek Font Sándor az ellenzéki párt szakpolitikusa az agrárminiszter hétfői bejelentésére reagálva.

Az SPS rendszer bevezetése Gráf József szerint nem politikai kérdés, hanem mindenkinek az érdeke, mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azután, hogy hétfőn 15 mezőgazdasági szervezet írt alá közös szándéknyilatkozatot arról, hogy 2009-től Magyarország is bevezesse az SPS-t.

Font Sándor szerint ugyanakkor azok a gazdálkodók, akik bérbe adták a földjüket, azok a vesztesei lesznek az új rendszernek. Az SPS-t ugyanis az Európai Unió (EU) az azóta megszűnt mezőgazdasági túltermelés ellen hozta létre és a rendszer lényege, hogy a föld után járó támogatást akkor is a bérlő kapja, ha lejár a szerződése és nem termelnek a földön.

Font Sándor szerint ez összesen 1,8 millió gazda járna rosszul az új rendszerrel és 3 millió hektár értéktelenedne el. Az ellenzéki politikus éppen ezért azt szeretné, ha az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága a szakmai szervezetekkel közösen nyílt ülésen vitatná meg a támogatási rendszerre való átállást.