A Fidesz börtönnel sújtaná a közérdekű adattal visszaélést

A Fidesz hétfőn délután közpénzügyi törvénycsomagja napirendre vételét fogja kezdeményezni az Országgyűlés plenáris ülésén – jelentette be Varga Mihály frakcióvezető-helyettes, a párt alelnöke. A törvénycsomag célja, hogy megállítsák a magyar gazdasággal szemben tapasztalható hitel- és bizalomvesztést, amelyet a párt szerint a kormány okozott hibás gazdaságpolitikai döntéseivel.

A törvénymódosítással a közpénz elköltésének átláthatóságát szeretnék elérni. A csomag egyik részében törvényalkotási kötelezettséget írnának elő a költségvetés főbb makrogazdasági mutatóinak várható alakulásáról, továbbá módosíttatnák azt a büntetőjogi cikkelyt, amely büntetni rendeli a közérdekű adattal való visszaélést. A Fidesz úgy gondolja, hogy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel kell sújtani azt, aki közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz, vagy meghamisít. Varga Mihály e passzus kapcsán arra utalt, hogy egy évvel ezelőtt, a választások előtt a Fidesz szerint a kormány a törvényben előírt határidőre nem tette közzé az államháztartás rossz állapotát mutató adatokat.

A Fidesz szeretné elérni, hogy ne lehessen a kormány döntéseivel felülírni a költségvetésben foglalt számokat. Ennek érdekében eltörölnék az ennek fedezetéül szolgáló maradványképzési kötelezettséget az egyes tárcáknál.

A törvénycsomag egy másik részében az állam által kiírt pályázatok kapcsán szeretnék egyebek között elérni, hogy a befogadott számlákat az államnak 30 napon belül kelljen kifizetnie, szemben a mai gyakorlattal, amikor az odaítélt pályázati összegeket akár több hónapos késedelem után utalják át a nyerteseknek. Ugyancsak a pályázók helyzetét javítanák azzal, hogy az odaítélt támogatás áfáját csak azután kelljen befizetniük, hogy ténylegesen meg is kapták a pénzt az államtól.

A Fidesz még februárban nyújtotta be csomagját, akkor a kormánytöbbség – bár nem utasította el – arra hivatkozva nem vette napirendre, hogy saját szabályozásra készül – mondta Varga Mihály. Mivel azonban ez ügyben eddig semmi sem történt, most megkísérlik a parlament napirendjére tűzetni a javaslatokat – tette hozzá.