A Fidesz áll a Gripen-vizsgálat elé, és maga is ezt kezdeményezi

A Fidesznek nincs takargatni valója – kommentálta a Gripen-vásárlás körülményeit vizsgáló kormányzati bizottság megalakulását Lázás János (Fidesz). Emlékeztetett arra, hogy pártja kérésére azt is megnézik, miért volt szükség 2003-ban jelentős többletköltséget vállalva módosítani a szerződést, hogy légi utántöltésre is képes vadászgépeket vegyen az ország.

Ezért fenntartják azt a kívánságukat, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is alakuljon az ügyben. De nézzék meg, hogy 1994-től kezdődően milyen koncepciók elképzelések voltak korszerű harci gépek beszerzésére, és mi vezetett a döntéshez – tette hozzá Lázár. Erre vonatkozóan már kért betekintést a dokumentumokba Szekeres Imre honvédelmi minisztertől, de még nem kapott választ.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a kormányzati vizsgálóbizottság vezetője kedden délelőtt elmondta: mostanra az összes iratot beszerezték, és eddig nem talált egyetlen iratot sem, amiből kiderülne, 2001. szeptemberében mi hangzott el a sorsdöntő nemzetbiztonsági kabineti ülésen. Nyoma csak annak van, hogy 25-30 perc múlva Orbán Viktor akkori miniszterelnök kimondta a Gripenek kiválasztásáról hozott döntést – mondta Vadai.

Ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökség kérdésére Lázár János közölte: nem tudta, hogy már megszületett az ítélet.