A Fidesz a választási eljárási törvény módosítását kezdeményezi

A választási eljárási törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz. Azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi gyakorlattal ellentétben az Alkotmánybíróság (AB) megváltoztathassa az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazással összefüggő döntését abban az esetben, ha az AB az adott kérdésben már új eljárásra kötelezte az OVB-t, de az nem változtatta meg döntését és a kezdeményező újra az Alkotmánybírósághoz fordulna. A Fidesz elnökségi ülése utáni hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor pártvezető úgy fogalmazott, hogy az OVB politikailag elfogult testület, amely jogilag elfogadhatatlan döntéseket hoz.

A kétharmados parlamenti többséget igénylő törvénymódosítás másik eleme, hogy a jövőben az OVB egy adott népszavazási kezdeményezésről egyszerre mondjon teljes körű véleményt és később ne hozhasson fel újabb és újabb szempontokat.

Orbán Viktor szerint mára teljesen világossá vált, hogy a testület és a kormány között politikai együttműködés jött létre a népszavazás megakadályozása érdekében. A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy a választási bizottság az Alkotmánybíróság fölé helyezi magát. Mindez szerinte odavezet, hogy az állampolgárok nem tudnak élni a népszavazás adta alkotmányos jogukkal.

Orbán Viktor szavaiból kiderült, hogy míg korábban a Fidesz azt tervezte, hogy az OVB újabb eljárását is megvizsgáltatja az Alkotmánybírósággal, mára ettől a szándékától elállt és törvénymódosítással igyekszik kiküszöbölni a szerintük jogellenes eljárást.

A Fidesz-KDNP tavaly ősszel bejelentett hét népszavazási kezdeményezéséből a tandíj ügyét több másikkal együtt még novemberben elutasította az OVB. Ezt követően az ellenzéki pártok az Alkotmánybíróságnál (AB) támadták meg a döntést. A taláros testület márciusban a tandíj és a vizitdíj ügyében új eljárásra kötelezte a választási bizottságot.

Később az Országos Választási Bizottság ismét elutasította a Fidesz-KDNP újabb népszavazási kezdeményezését a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal, valamint a tandíjjal kapcsolatban is.