A Fidesz a hit- és erkölcstanról

Arcátlanságnak tartja a Fidesz-KDNP, hogy a jövõ évi költségvetésben megszüntetik a hit- és erkölcstan támogatását és eltörlik a kistelepüléseken szolgálatot teljesítõ lelkészek jövedelempótlékát is. Azt ígérik, ha kormányra kerülnek, mindkét támogatási formát visszaállítják.

Az ellenzéki frakció hétfõi sajtótájékoztatóján Balog Zoltán (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) elmondta, hogy a 2010-es költségvetési tervezetben eddig példátlan módon, nulla forintot terveznek a hitoktatás támogatására és az 5 ezer lakosnál kisebb településen szolgálatot teljesítõ lelkészek jövedelempótlékára.

Semjén Zsolt elképesztõnek tartja, hogy a hitoktatók bérére, akik nem egyházi szolgálatot teljesítenek, hanem világi tanárok, egyetlen fillért sem tervez a kormány 2010-ben. A politikus szerint ezzel a kormány nem az egyházakon “üt”, hanem azokon a diákokon, akik eddig hit- éserkölcstan-oktatásban részesültek, illetve azokon a világi hitoktatókon, akik a családjaikat eddig hit- és erkölcstan-oktatásból tartották el. Semjén Zsolt megjegyezte, hogy ezzel egyidejûleg a költségvetési tervezet szerint több mint 26 százalékkal csökken az egyházak támogatása. Mindezt úgy, hogy nõtt a személyi jövedelemadójukból 1 százalékot felajánlók köre és a felajánlott összeg nagysága is – hangzott el.

Balog Zoltán elmondta, hogy a kistelepülésen szolgálatot teljesítõ lelkészek jövedelempótlékának eltörlésével egyidejûleg a kormány megszüntetné a vidéki zsidó temetõk karbantartásának, felújításának támogatását is.