A Fidesz 10 milliárd eurós programcsomagot sürget a gazdasági recesszió megállítására

A Fidesz kétszer 5 milliárd eurós csomagot tart szükségesnek ahhoz, hogy a magyar gazdaság recesszióját meg lehessen állítani. Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten elmondta: az első 5 milliárd eurót a szerinte elkerülhetetlen adócsökkentésnek kell tartalmaznia, míg a második 5 milliárd eurót a kis- és középvállalkozások támogatására kellene fordítani az uniós támogatásokból, vagyis az EU-s pénzeknek legalább 30-35 százalékát a kkv-k megsegítésére kellene fordítani, hogy azok beruházhassanak és új munkahelyeket hozhassanak létre.

Az ellenzéki politikus beszámolt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének vezető gazdaságpolitikai szakemberekkel folytatott péntek reggeli tárgyalásáról, amelyen áttekintették a magyar gazdaság aktuális helyzetét.

A megbeszélésen megállapították, hogy az elmúlt napokban a magyar gazdaság állapota tovább romlott. Varga Mihály közölte: a kormány elmúlt hetekben hozott kapkodó, és látszatintézkedései nem tudták megfékezni a gazdasági krízist, sőt a forint euróhoz viszonyított árfolyama a csütörtöki 285-tel megközelítette a történelmi mélypontot.

Ebben a kialakult helyzetben a Fidesz szerint a kormánynak meg kellene valósítania az általuk javasolt “arany háromszöget”: szociális biztonságot, pénzügyi egyensúlyt, és gazdasági növekedést kellene teremtenie. Varga Mihály szerint ennek előfeltétele a miniszterelnök csere, mivel a vezetési és bizalmi válság oka a jelenlegi kormányfő.

A Fidesz szerint szükség van minden felesleges, luxus kormányzati kiadás visszafogására, így be kellene fagyasztani az autó-, az iroda-, a telekommunikációs kiadásokat.

Varga Mihály fontosnak nevezte egy igazi, a jelenlegi helyzetnek, és az Állami Számvevőszéknek is megfelelő 2009-es költségvetés megalkotását. Tudomása szerint a Pénzügyminisztériumban már dolgoznak egy harmadik változatú jövő évi büdzsé kialakításán. Emlékeztetett arra, hogy az első változat még 3 százalékos gazdasági növekedés feltételezése mellett készült el, majd a második már csak 1,2 százalékkal, míg a harmadik – a gazdasági szakemberek előrejelzésének megfelelően – várhatóan már stagnáló gazdasági növekedéssel számol jövőre.

A Fidesz gazdasági kabinet vezetője kifejtette, hogy az adócsökkentés forrása maga az adócsökkentés lehet, vagyis az, hogy így több pénz marad a vállalkozásoknál, amiből beruházhatnak, új munkahelyeket teremthetnek, amitől több adót, járulékot tudnak befizetni. Varga Mihály utalt arra, hogy az elmúlt 19 évben három olyan példa volt, amikor csökkentették az adót, és mégis több adóbevétel származott, mint annak előtte.

Varga Mihály kifogásolta azt, hogy a kormány nem tájékoztatja az Országgyűlést a Nemzeti Valutaalappal, vagy az Európai Központi Bankkal történő tárgyalásokról, holott ezekkel a megállapodásokkal a mindenkori magyar kormányok több évre pénzügyileg elkötelezik magukat.