A Fidesz tárgyalni akar a kórházakról

A fideszes többségű önkormányzatok nonprofit szervezetté alakítják az önkormányzati kezelésben lévő kórházakat. Az ellenzéki párt így próbálja megakadályozni az egészségügyi közvagyon elherdálását és így akarja kikényszeríteni, hogy a kormányzat tárgyaljon az intézményi finanszírozásról.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a nonprofit szervezetté alakítás azt jelenti, hogy a kórházakat a későbbiekben sem lehet majd üzleti alapon működtetni. Hangsúlyozta, hogy a nonprofit szervezetté alakításra lehetőséget ad a jelenleg hatályos gazdasági társaságokról szóló törvény.

A politikus közölte: a másik módszer, amellyel akadályozzák az értékes egészségügyi intézményi ingatlanok elidegenítését az az, hogy az fideszes vezetésű budapesti kerületekben, ahol ilyen épületek és területek vannak, változtatási tilatmat rendelnek el. Ez vonatkozik például az Országos Pszichiátriai Intézet ingatlanára és a Svábhegyi Gyermekklinika épületére is. A változtatási tilalom szerint a vevők három évig az ingatlanon semmit nem változtathatnak. Pokorni szerint ettől a vevők talán meggondolják a vásárlást.

Pokorni hangsúlyozta: a Fidesz ezekkel az eszközökkel tárgyalást akar kikényszeríteni a kormánytól.