A ficakban

Gyerekkorunkban akkor örültünk igazán egy gólnak a focipályán, ha az nem csak úgy egyszerűen átgurult a gólvonalon, hanem ha látványos volt a találat. Legjobban a felső léc sarkánál bevágódó gólokat szerettük, az volt az igazi, amikor a ficakban akadt be a laszti. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Van azonban, amikor nem is olyan jó lenni a ficakban. Még akkor sem, ha népszerű a ficak. Ugyanis abban a keserédes helyzetben van Tokaj-Hegyalja, hogy mindenki szereti. A helyiek is szeretik a turistákat, de azt már nem annyira, hogy a kamionosok is egyre jobban ,,megszerették” ezt a környéket. Utóbbiak nem a természeti szépségek, hanem a praktikum okán. A román, ukrán határtól a szlovák oldal erre közelíthető meg a leggazdaságosabban. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a legtöbb fontos városhoz hasonlóan Tokajt is meg lehetne közelíteni alternatív úton. De nem lehet. A híd a város szívébe vezet, a hídon át pedig naponta ezres nagyságrendekben közlekednek a kamionosok.

Ígérnek ugyan elkerülő utat, de a sátoraljaújhelyi példát nézve, ahol a beruházás az eredeti tervhez képest is csúszott jó néhány hónapot, a tokajiak lassanként már remélni sem mernek. A terv szerint öt évig még nem lesz út Tokajban. Az ott élők most demonstrálták, nem akarnak eddig várni.

– Bánhegyi Gábor –

Kapcsolódó cikk:

Demonstráció Tokajban: “Hozzák előrébb a beruházást!”
A tokaji Hegyalja Fesztivál kapujánál tartottak közös demonstrációt a megnövekedett kamionforgalom ellen.