A fiatalokra különösen károsak az energiaitalok – Van aki már 6 évesen is ivott

Egyre több energiaital fogy itthon, pedig azok súlyosan károsak lehetnek az egészségre, főként a fiatalokéra – hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A túlzott fogyasztás ugyanis rendszertelen szívverést, idegességet, magas vérnyomást, extrém esetben pedig még halált is okozhat.

Egyre nő az energiaitalok népszerűsége itthon: 2009-ben például 240 ezer hektolitert adtak el 14 milliárd forintos piaci forgalom mellett – idéz egy korábbi felmérést az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Ezek az italok ma már egy buli vagy vizsgaidőszak elengedhetetlen kellékei, így egyre több fiatal fogyasztja. Rövidtávon valóban felpezsdítenek, hiszen a forgalomban lévő italok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.
Az egyesület figyelmeztetése szerint az energiaitalok túlzott fogyasztása rendszertelen szívverést, idegességet, magas vérnyomást, diabéteszt és még rohamokat is okozhat. Ráadásul a koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokottaknál, illetve a 18 év alattiaknál a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A fogyasztóvédelmi egyesület általános iskolásokat kérdezett arról, hogy fogyasztanak-e energiaitalokat. A nem reprezentatív felmérés szerint 25 gyerekből csak 4-en mondták azt, hogy még sosem ittak energiaitalt. A gyerekek majdnem fele viszont rendszeresen él azokkal, volt aki még csak 6 éves volt, amikor először ivott.
– Független Hírügynökség –