A fiatalokat is megviseli a kánikula

A locsolókocsik is munkában vannak Miskolcon a kánikulában
A locsolókocsik is munkában vannak Miskolcon a kánikulában - © Fotó: Kozma István
Borsod-Abaúj-Zemplén – Többször riasztották a mentőket a hőség miatti rosszullétekhez.

Lényegesen nőtt a mentők forgalma, közel 30 százalékkal több esetük volt a hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mindezt Papp Zsolt vezető mentőtiszttől tudta meg lapunk. Ezért egyértelműen a kánikula a felelős, hiszen közterületi rosszullét is több volt. Ráadásul sikeres újraélesztése is volt megyei mentőseinknek. Nem lett könnyebb a helyzet a hét elejére sem, ráadásul az időjárás tovább „durvul”. A mentők megyei vezető mentőtisztje kérdésünkre azt is elmondta, hogy mind létszámban, mind technikailag készen állnak a kihívásokra.

Legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek bírják a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak. Az elkövetkező napok tartós kánikulája tovább növeli az emberi szervezet terhelését, ezért a mentők fokozott óvatosságra intenek. Lehetőleg tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen, aki teheti. A folyadékbevitel ilyenkor nagyon fontos, cukros üdítőital helyett válasszák a vizet, vagy teát, és gondoskodjanak a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is.

Országszerte 718 mentőegység áll szolgálatban, a hőség a betegeken segíteni igyekvő mintegy 1700 mentődolgozónak is fokozott megterhelést jelent.

ÉM-JLI