A fiatalok nehezen tartják a lépést a fellendüléssel

A fiatalok nehezen tartják a lépést a fellendüléssel
© Fotó: Pixabay
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Csökkent az első lakást vásárlók száma, mikor jöhet a fordulat?

Az első lakásukat szándékozni vásárló fiatalok nehezen tartják a lépést az ingatlanpiaci fellendüléssel. Az elmúlt hat évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók aránya, amely jelenleg 20 százalék körül mozog. A fiatalok jellemzően a kisebb alapterületű, modern lakásokat keresik, így az új építésű lakások folyamatos megjelenése javíthat ezen az arányon – amelyen az állam lakástámogatási kezdeményezései is erősíthetnek.

A legnagyobb mértékben

A Duna House (DH) az MNB Lakáspiaci jelentésének adatait is felhasználva elemezte az első lakásvásárlói és befektetői réteg változását az elmúlt időszakban. Ez a két szegmens változott ugyanis a legnagyobb mértékben. Míg az első lakásukat vásárlók hat évvel ezelőtti 35 százalékos aránya 2015-től 20 és 25 százalék közé csökkent, addig a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20 százalékos legalacsonyabb részarányról 40 százalékig emelkedett – ismertette hétfőn az ingatlanközvetítő cég.

– Az első lakást vásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárláskor. A 2020-ig biztosan tartó új építésű projektek növekvő számával az első lakást vásárlók aránya is emelkedhet – idézik Benedikt Károlynak, a Duna House elemzési vezetőjének a szavait a híradásban. – A befektetési céllal vásárlók aránya az elmúlt három évben már fixen 40 százalék körüli értéken mozgott, ők jellemzően a jól kiadható, szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már átlagosan több mint 30 millió forintot fizettek – fogalmazott a szakember.

Állami ösztönzők

Az első lakást vásárlók arányának növekedését az állami ösztönzők is segíthetik. A lakástakarék után járó állami támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a támogatott hitelek és hitelelengedési lehetőség, valamint a lakáshitel-cafeteria is támogatja a fiatalokat lakáscéljaik elérésben – derül ki a közleményből.

HBN


Hozamok

A befektetési célú vásárlást az alacsony kamatkörnyezet és a dinamikusan emelkedő ingatlanárak teszik vonzóvá. Az MNB adatai szerint mind a használt, mind az új építésű lakások esetében az elérhető hozamprémium 5 százalék felett volt az elmúlt három évben – mutatott rá a DH.