Helyi közélet

2011.10.23. 10:45

Megkérdeztük: mit tud az 56-os eseményekről?

Miskolc - Diákokat kérdeztünk, vajon mit tudnak az 1956-os eseményekről?

Miskolc - Diákokat kérdeztünk, vajon mit tudnak az 1956-os eseményekről?Történelemórán, iskolában beszélgettünk erről – kezdte Kőházi István Márk. – Azt is tudom, hogy azért tört ki a forradalom, mert az egyetemisták kirobbantották. Hozzátette: azt akarták ugyanis, hogy vonuljanak ki az orosz katonák.

Barta Levente: „Hazánk szovjet elnyomás alatt élt, és a magyarok azt szerették volna, hogy ez megszűnjön, ezért lázadtak fel.”

Tóth Kitti Annabella arról mesélt, hogy még történelem órán nem tanulták ugyan az 56-os időszakot, de az ünnep kapcsán beszélgettek róla. A tanároktól megtudták az országos és miskolci forradalmi eseményeket – sorolta. Hozzátette: az 56-os forradalom részben sikeres volt, hiszen, ha csekély mértékben is, de enyhült az elnyomás.

Török Mónika is az iskolában hallott a forradalmi eseményekről, de neki nagymamája is mesélt arról, amit átélt. Ő leginkább azt mesélte el – mondta Mónika –, hogy mit látott, tankokat, mindenfelől lőttek, nekik pedig a pincébe kellett menekülniük.

Vasáros Laurának nagypapája mesélt el a forradalmi napokról. Mint fogalmazott: ezek az elbeszélések közelebbé, élőbbé tették az akkori eseményeket.

Lőrinczi Laura az 56-os, iskolai ünnepi műsorban szerepel, így sokat hallott az 56-os eseményekről. Mint mondta: a magyarok szabadságot akartak, felszabadulni a szovjet elnyomás alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában