Felvételi ponthatárok – „A fiam csak egy ponttal maradt le!”

Akt.:
Az egyetemi vezetők szerkesztőségünkben
Az egyetemi vezetők szerkesztőségünkben - © Fotó: Bujdos Tibor
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Túl magas volt az egyetemi ponthatár? Még van megoldás.

Szinte egyfolytában csörgött a telefon szerkesztőségünkben, olvasóink aggódva hívták szakértőinket az egyetemi ponthatárok nyilvánosságra kerülése után. Szakértőink az egyetem vezetői voltak: Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes, dr. Erdős Éva, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese, Fekete Sándor tanulmányi szakreferens és Szilágyi Roland, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese.

Több szülő és diák számolt be arról, hogy az Oktatási Hivatal nem annyi pontot állapított meg, mint amennyire ők számítottak. Szakértőink elmondták: ebben az esetben érdemes fellebbezni, de ezzel egy időben ajánlatos a pótjelentkezést is beadni. Ha a fellebbezést elfogadja a hivatal, akkor a jelentkezéskor befizetett 5 ezer forint visszaigényelhető.

Pótfelvételi

Az egyik szülő azt kérdezte, mit tegyen, ha a fia 1 ponttal maradt le az egyetemről. Ebben az esetben is érdemes a pótfelvételi lehetőségével élni, ha azonban a diák nem érte el a 280 pont minimumot, akkor csak felsőoktatási szakképzésre jelentkezhet, jelezték az egyetemi vezetők. Mint mondták, érdemes ezt a 2 éves képzést elvégezni, mert az itt szerzett krediteket beszámítják az alapképzésen.

Egy hallgató azt tudakolta, mit tanulnak a mechatronikai mérnökök, mert ő a debreceni gépészmérnöki alapszak után Miskolcra jönne erre a mesterképzésre. Szakértőink jelezték: a mechatronikai mérnökök mechanikát, informatikát és elektronikát tanulnak magas óraszámban, de a szakok leírása megtalálható a Miskolci Egyetem honlapján és a felvi.hu-n is.

Egy nyíregyházi diáklány azt szerette volna tudni, hogy milyen kollégiumi lehetőségek vannak Miskolcon. Megtudhatta, hogy bőséges a kínálat, akik Miskolctól messze laknak, számíthatnak kollégiumra. Azok is, akik önköltséges képzésen tanulnak, csak nekik valamivel magasabb a térítési díj.
Olvasóink további kérdéseire szívesen válaszolnak az egyetem vezetői. A dékáni hivatalok a 06-46/565-111-es központi telefonszámon érhetők el. A tanulmányi rektorhelyettes és szakreferens pedig a 06-46/565-032-es és 06-20/323-53-08-as számon.

ÉM-HE


Mennyi is?

Az oktatási államtitkár büszkén számolt be az idei felsőoktatási felvételi eredményeiről. Sorjáznak a számok. Próbálom értelmezni. Hegyi Erika írása.

Miskolcon egyetemirekord-döntés

Miskolc – A régió tudásközpontja továbbra is népszerű a fiatalok körében.

Felvételi ponthatárok – Nem jött az sms, az e-mail, a Felvi meg este 8-kor lefagyott

Miskolc, Sárospatak – Ennél izgalmasabb estéjük még nem volt a fiataloknak. Megtudták a felvételi pontokat.

Tovább emelkedett a Miskolci Egyetem népszerűsége!

Miskolc – Tovább emelte a tavalyi mutatószámaival is megerősített népszerűségét a Miskolci Egyetem, több éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2016. július 26-án közzétett ponthatárok első értékeléséből.

Felvételi – Palkovics: közel 75 ezer hallgató került be a felsőoktatási intézményekbe

Budapest – Közel 75 ezer hallgató nyert felvételt felsőoktatási intézménybe az általános felvételi eljárás során – mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón.