A festőművész képei ihlették a Szinyei Majálist

Akt.:
Készül a pályamű a rajzversenyre
Készül a pályamű a rajzversenyre
Szirmabesenyő – Húsz éve viseli Szinyei Merse Pál nevét a besenyői iskola.

Már javában tart a szirmabesenyői Szinyei Majális. A név nem véletlen, hiszen Szinyei Merse Pál ezer szállal kötődött a településhez, a községben található Szirmay-kastélyhoz. A festőművész és Szirmay Alfréd gróf, a kastély akkori ura ugyanis sógorok voltak. A település ezért döntött úgy, hogy a Szinyei nevet, és kötődésüket erősítve, az idén Szinyei Majálist rendez. Az önkormányzati kezdeményezéshez a helyi általános iskola is csatlakozott, hiszen az intézmény pont 20 éve vette fel a Szinyei Merse Pál nevet.

Helyben készült rajzok

„Rendezvényeink szinte minden korosztálynak kínálnak élményt. Programsorozatunk a Nyitnikék rajzversennyel indult, amit a kastélyudvaron rendeztünk meg. Ez a verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy helyben kellett a gyerekeknek elkészíteni a rajzokat. Ennek ellenére tucatnyi iskola jelentkezett a megmérettetésre, közel félszáz diák rajzolt, versenyzett a kastélyban” – tudtuk meg Győrfi Lászlónétól, az iskola igazgatójától.

Kitért arra is, hogy már több mint tíz éve ökoiskolaként is működik az intézményük. „A település természeti adottságai miatt is fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek ilyen irányú oktatást is kapjanak. De vallom, a vidéki gyerekeket tudatosan is a természetismeretek irányába kell terelni. Az ökoprogram keretében sok kirándulásunk van, különböző kampányok, faültetések, madáretetés, és az iskolában is egyre több növényt gondozhatnak a diákok. Korábban ezeket a programokat Nagyné Pavlik Olga szervezte, ma már az öko-munkaközösség vezetője, Cselláné Németh Judit foglalkozik ezekkel” – sorolta az igazgató.

Kiváló helyezések

Az ökoiskolai cím mellett az intézmény művészeti iskolaként is működik, kezdetben a képzőművészeti ág volt erősebb, ma inkább a zeneszakok népszerűek: zongora, szintetizátor, hegedű, furulya, trombita. „Annak ellenére, hogy jelenleg nincs festészet-grafika szakunk, a diákjaink számos rajzversenyen kiváló helyezéseket érnek el. Ezért szeptembertől újraindítjuk ezt a képzést. De a zenei szakokon tanuló diákokra is büszkék lehetünk, szépen szerepelnek seregszemléken, találkozókon” – fogalmazott Győri Lászlóné.

Megtudtuk azt is, a Majális programjai közül számos olyan van, amit hagyományteremtő céllal rendeztek meg az idén. És azt is elárulta, a húszéves jubileumra elkészült az iskola nyakkendője is, amit ünnepélyes keretek közt kötöttek fel a diákoknak.

– Pedagógusaink is örömmel részt vesznek a programban, így például Szirmabesenyő helyismereti vetélkedőjében is – folytatta az igazgató. – Erre már több mint tíz család nevezett. Igyekeztünk arra buzdítani az itt élőket, hogy a nagyszülőket is vonják be a vetélkedőbe.

N. Szántó Rita


A Zanzibar is fellép

A Majális keretében május 27-én nagyszabású rendezvény lesz a kastély környékén – mondta Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere. Ezt direkt a gyereknapi hétvégére időzítették, hogy egész napos elfoglaltságot, programot, szórakozást nyújtsanak a szirmabesenyői családoknak, illetve a környékbeli településeken élőknek is. „Lesz kispályás labdarúgó-bajnokság a tavaly átadott műfüves pályán, lesz főzőverseny, ami szintén már kezd hagyománnyá válni, lesz buborékfoci, lézerharc, helyi civil szervezetek is bemutatkoznak, és délután vendégül látjuk a szirmabesenyőieket egy estebédre. Este pedig a Zanzibar zenekar koncertje zárja a napot” – sorolta a polgármester.
hirdetés
hirdet�s