A férj emlékére készült a győztes lazacos étel

Akt.:
Négy díjazott a nyolc közül: Wagner Istvánné (balról), Toplenszki Józsefné, Molnár Béláné, valamint Lorger Károly
Négy díjazott a nyolc közül: Wagner Istvánné (balról), Toplenszki Józsefné, Molnár Béláné, valamint Lorger Károly - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Megtartottuk receptversenyünk díjátadóját, négy ajándékot adhattunk át.

Családias volt a receptversenyünk pénteki díját­adója, két okból is. Egyrészt azért, mert néhányan sajnos nem tudtak eljönni (ők a jövő héten kapják meg ajándékaikat), és azért is, mert szinte már családtagként üdvözlik egymást a nyertesek, hiszen rendszeresen küldenek recepteket, és a zsűrik rendre be is választják finomságaik leírásait a magazinunkba.

Már kapható ünnepi magazinunk, a napokban került az árusokhoz, állíthatjuk, jobbnál jobb recepteket tartalmaz. A benne található finomságok leírásait receptpályázat útján szakértő zsűri választotta ki. A győztes levesek, előételek, főételek és receptek beküldői közül Wagner Istvánné, Toplenszki Józsefné, Molnár Béláné és Lorger Károly tudott eljönni tegnap a díjátadónkra. Mindnyájukat arra kértük, árulják el a kiválasztott ételük történetét.

Wagner Istvánnénak két halétele – Tejszínes pisztrángleves és Lazac leveles tésztában – receptje olvasható magazinunkban. Mint kiderült, nem véletlen a választás.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

– Kilenc éve halt meg a férjem, tüdőrákos volt. Tíz évvel ezelőtt Szilvásváradon jártunk, ahol pisztrángot és lazacot is vettünk, mindkettőt nagyon szerettük – mesélte a nyugdíjas tanárnő. Gondolkodtak rajta, hogyan készítsék el, és úgy döntöttek, a lazacot leveles tésztában sütik meg, a pisztrángot pedig tejszínesen.– Aztán rá egy évre meghalt a férjem. Az ő emlékére küldtem be a recepteket – árulja el Wagner Istvánné.

Molnár Bélánétól megtudtuk, a mostani receptjének nincs története, inkább a legutóbbi húsvétinak, amellyel meg is nyerte az akkori versenyt. A történet inkább szomorú, hiszen a műtőbe tolták be, amikor megtudta, hogy nyert. Azóta már jobban van, lábadozik, és persze nagyon örül, hogy most is sikert aratott egyik finomsága (többet is beküldött), és olvasható magazinunkban.

Ihlet az internetről (is)

Lorger Károly is évek óta pályázik receptjeivel. Az ő családjában is szomorú dolog történt a közelmúltban, nemrégiben elvesztette feleségét. A főzésben-sütésben némi vigaszra talál. Mint meséli, rengeteg receptkönyve van otthon, azokat olvasgatja, nézegeti, sőt az interneten is gyakran talál recepteket. Ezekből kap ihletet, kipróbálja, alakítgatja, így születtek mostani díjazott ételei is.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Toplenszki Józsefné is régi ismerősünk. Mivel ő maga is cukorbeteg, így gyakran pályázik diabetikus édességekkel, így történt most is, hiszen kávéhabpudingja aratott sikert. Már nagyon készül a karácsonyra, amelyet együtt tölt a nagycsalád, két lánya, vejei, hat unokája.

– ÉM-HM –


A nyertesek és receptjeik

Béres Bertalanné (Szendrő) Rozé kacsamell szőlős-diós kelbimbóval, Zsályás, vajas csirkecombok sütőtökpürével, Karácsonyi csokis tekercs, Felhőkocka; Gallóné Korompai Ágnes (Miskolc) Flódni rétes, Creme Royal (Lazac pástétom); Lorger Károly (Miskolc) Francia borjúragu, Nagymamám csirkelevese almával; Molnár Béláné (Miskolc) Boros pecsenye; Péter Lászlóné (Putnok) Gyümölcskenyér, Bocimobil, Harcsa káposztával, Kakaspörkölt; Szögeczki Borbála Anna (Sajóhídvég) Rántott aszalt szilva, Fahéjas aszaltszilva-leves; Toplenszki Józsefné (Karcsa) Finom töltelékes karaj sütőtökös mártással, Kávéhabpuding; Wagner Istvánné (Mezőkeresztes) Tejszínes pisztrángleves, Lazac leveles tésztában, Sajtgolyó sonkával.


Receptek

Íme a nyertes recept Wagner Istvánné olvasónktól

Lazac leveles tésztában

Lazac leveles tésztában Lazac leveles tésztában ©

Hozzávalók

30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1 csomag mélyhűtött leveles spenót, 2 dkg vaj, 1 szál karotta, 1 kis cukkini (10 dkg), egy kis fej zeller, egy kevés só,

frissen őrölt bors, 10 dkg friss, sós juhsajt, 50 dkg friss lazacfilé egyben (lebőrözve), egy fél citrom leve, 1 tojás a tészta megkenéséhez.

Előkészítés

A leveles tésztát és a spenótot szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. A spenótleveleket lecsöpögtetjük, és papírtörölközővel jól leitatjuk. A karottát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A cukkinit megmossuk, szintén vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket 3 percig vajban pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A lazacfilét keresztben négy keskeny szeletre vágjuk és befűszerezzük, a sajtot durvára lereszeljük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a leveles tésztát belisztezett gyúródeszkára terítjük, és kissé kinyújtjuk. A díszítéshez levágunk és félreteszünk két tésztacsíkot. A spenót felét a tészta közepére terítjük, rászórjuk a sajtot, majd a zöldség felét ráhalmozzuk. Két-két lazacszeletet egymáson a zöldségre fektetünk, majd betakarjuk a maradék zöldséggel, ezután ráterítjük a maradék spenótot.

A tésztavégeket bekenjük felvert tojással, a tésztát körben ráhajtjuk a töltelékre és a végeit jól összenyomkodjuk. A begöngyölt lazacot a tészta szélével felfelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tésztacsíkokkal díszítjük, és szintén megkenjük felvert tojással. Villával megszurkáljuk, majd 20 perc alatt aranysárgára sütjük, végül a sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, csak azután szeleteljük fel.

És még néhány recept, amelyek versenyünkre érkeztek, és szintén nagyon finomak lehetnek:


Diós csillagok

Hozzávalók

30 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja.

A kenéshez 1 tojás fehérje, 10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor.

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sütőport. A vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a reszelt citrom- és narancshéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és különböző nagyságú csillagformákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a csillagocskákat, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével.

A megkent oldalakat a cukorral elkevert darált dióba forgatjuk, és 10–12 perc alatt 200 fokon aranyszínűre sütjük.

Dr. Kóczi Rozália
Miskolc


Citromszelet

Hozzávalók

15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg őrölt dió, 15 dkg liszt, 3 tojás felvert habja, egy kávéskanálnyi sütőpor, 1 citrom reszelt héja.

Tetejére: 30 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 1 citrom leve.

Elkészítés

A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, beletesszük a citrom reszelt héját, és megsütjük. A tetejére a cukrot, a tojássárgáját, és a citrom levét kikavarjuk, és ráöntjük. Másnap félhold alakúra szeleteljük.

Siskáné Horváth Ágnes
Miskolc


Karácsonyi mézeskalács

Mézeskalácsok Mézeskalácsok ©

Hozzávalók

1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 cs. mézes fűszerkeverék (vagy 1–1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg).

Elkészítés

Egy nagy tálban összekeverem ezeket a száraz hozzávalókat. Felütök 3 db tojást egy tányérba, és villával kicsit felverem, majd hozzáöntöm.

30 dkg Ráma margarint kicsit felolvasztok, és 2,5 dl mézzel elkeverem, majd ez is megy a tálba, az egészet villával jól átkavarom. Tésztává gyúrom.

Nem kell megijedni, ha kicsit puhának tűnik. 15–20 perc pihentetés után 3 részre szétszedem, és már lehet is nyújtani és szaggatni. Nyújtáskor a táblát lisztezni kell, hogy ne ragadjon le a tészta.

100 fokos sütőben légkeveréssel sütöm (akinek nem ilyen a sütője, éppen olyan jó), és nagyon kell rá vigyázni, hamar sül. Ha kihűltek a figurák, jöhet a díszítés.

Díszítés

1 tojás fehérje, fél citrom leve (átszűrve) és annyi porcukor, hogy a fakanalat feltartva ne csurogjon le egyben, hanem csak szaggatottan. Mivel én színezni szoktam, így egy tálkányit meghagyok fehéren, a többit szétrakom annyi felé, ahány színt szeretnék. Minden tálkába cseppentek pár csepp ételfestéket, összekeverem és nejlon zacskóba töltöm. A zacskó csücskét levágom úgy, hogy minél kisebb lyuk legyen a végén. Azután kedvünk és ügyességünk szerint lehet díszíteni.

Mindenkinek ajánlom, mert a mézes fűszerek illata még akkor is ünnepi illatot áraszt, ha éppen nem karácsonykor sütjük.

Kovács Gáborné
Miskolc








hirdet�s