Friss hírek

2011.05.10. 17:27

5 millió embert megszólító pénzügyi oktatóprogram indul

<p>Pénzügyi szemléletformáló és tájékoztató programot indított útnak Magyarországon két tucat pénzügyi intézmény az állami szférával együttműködve. A program legfőbb célja, hogy emelje a lakosság pénzügyi kultúrájának jelenlegi alacsony szintjét. Ezért 15 hónapon keresztül, 22 médiumban közel 700 cikk és önálló szerkesztőségi tartalom jelenik meg a program részeként. Ezekben a mindennapi élethez szükséges, praktikus pénzügyi ismereteket közvetítenek havonta változó témakörökben.</p>

A Pénziránytű Alapítvány által életre hívott, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakmai felügyeletével megvalósuló Mindennapi Pénzügyeink Program (MPP) majdnem 5 millió embert ér majd el.

A Mindennapi Pénzügyeink Programot 22 pénzügyi területen működő intézmény támogatja összesen több mint 80 millió forinttal, A Pénziránytű Alapítvány - mint a program alapítója - felel a független, szakmailag igényes, minőségbiztosított háttéranyagok kidolgozásáért. Az MPP célja a magyar pénzügyi kultúra fejlesztése, az öngondoskodás népszerűsítése, a lakosság tudatos pénzügyi döntéseinek ösztönzése, valamint a pénzügyi termékek és szolgáltatások iránti igény bővülésének megalapozása.

Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány áprilisban publikált közös kutatása azt mutatja, hogy a háztartások pénzügyi tudatossága rendkívül alacsony, ismeretei hiányosak. A felmérésből kiderült, hogy a lakosság felének nincs semmilyen megtakarítása, így, ha elvesztenék állásukat, az tragikus helyzetet teremtene számukra. A válaszadók 40 százaléka ráadásul alig, vagy egyáltalán nem tartja magát tájékozottnak a pénzügyekben.

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2008-ban létrejött Pénziránytű Alapítvány 2010 nyarán kezdte el az MPP kidolgozását, melyet a pénzügyi szolgáltatói piac meghatározó szereplőivel és a szakmai szövetségek képviselőivel véglegesített - olvasható az MNB, a PSZÁF és az alapítvány közös közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!