A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról döntenek a választók.

Bukarest – Alkotmánymódosító népszavazás van szombaton és vasárnap Romániában: csaknem 19 millió választó dönt a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a nemsemleges „házaspárok” fogalom szerepel.
Az alkotmánymódosító törvényjavaslat az egyházi támogatást élvező Koalíció a családért nevű ernyőszervezet polgári kezdeményezéseként 2016-ban, – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírással került a bukaresti parlament elé.
Romániában az alkotmányt legalább kétharmados parlamenti többséggel elfogadott törvénnyel lehet módosítani, amelyet érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie. A román parlament mindkét házában a törvényhozók több mint háromnegyede megszavazta a tervezetet. A módosítás a választói megerősítésen múlik.

Szavazzanak a magyarok is

A család fogalmáról hétvégén tartandó romániai népszavazáson való részvételre buzdította a romániai magyarokat Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár a magyar közmédiában pénteken.

Az október 6-7-i referendumon való részvételre buzdítanak a római katolikus püspökség, a református egyházkerület, az RMDSZ és a magyar kormány elöljárói – számolt be róla Nagyváradon szerkesztett laptársunk, a Bihari Napló.

Az újság maga is megszólaltatott helyi véleményformálókat. Varga Botond-Endre szalárdi református lelkész például messzebb ható következményként arra hívta fel a figyelmet: „hogyan élünk a referendum után. Hogy követésre méltó példaként áll-e majd a gyermekem előtt a saját életem és házasságom? Hogy hiteles férj és apa tudok-e lenni? Vagy csak szavazni mentem el.” Bara Tünde közgazdász, grafológus és írásszakértő szintén azt emelte ki: „szülőként, feleségként és édesanyaként azt gondolom, hogy a mai társadalomban a legfontosabb feladatunk a családon belüli biztonságos háttér megteremtése, példamutatás, lelki támasz és erkölcsi elvek szerinti nevelés, amely megbízható iránytűként szolgál az élet viharai során és védelmet nyújt a divatos eszmei áramlatokkal szemben.”

ÉKN


Plakátok is emlékeztetnek rá: alkotmánymódosító népszavazást tartanak október 6-án és 7-én Romániában
A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a szombaton és vasárnap megrendezendő kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson. Rais W. István írása. A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a csal...