A FEOSZ szerint a vizsgálatok lezárultáig minden dioxin-gyanús terméket le kellene venni a polcokról

A szakértői vélemények megérkezéséig minden olyan terméket le kellene venni a polcokról, amelynél dioxin-szennyezettség gyanúja áll fent – véli a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A szakembereknek kell döntenie ugyanis a fogyasztók érdekében, és nem az emberekre kell ruházni a felelősséget, hogy megvásárolják-e az élelmiszert vagy sem.

Süth Miklós országos főállatorvos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc Biztonsági Igazgatóságával két hete függesztette fel az Indiából származó guargumi magyarországi felhasználását, és arra kérte az embereket, hogy E-412-vel jelölt guargumit tartalmazó élelmiszert, gyógyszert és takarmányt ne használjanak addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

A FEOSZ álláspontja szerint a fogyasztókat nem megfelelő módon tájékoztatják. A fogyasztókra bízzák ugyanis annak eldöntését, hogy ha bemegy a boltba megveszi-e az E-412-t tartalmazó terméket vagy sem. A szakértői vizsgálatok ugyanakkor időigényesek, és a fogyasztók a szakértői vélemény elkészültéig sem lehetnek kitéve – még lehetséges – veszélynek sem. Vagyis, amíg szakértői véleménnyel alátámasztott közlemény nem születik a hatóságoktól, addig azokat a termékeket, amelyeknek dioxin tartalma káros lehet az egészségre, le kell venni a polcról. A szakembereknek kell dönteni a kérdésben, nem a fogyasztóra kell a felelősséget átruházni – áll a FEOSZ közleményében.

Két hete derült ki, hogy Indiából származó, dioxinnal szennyezett guargumi kerülhetett Magyarországra. A guargumit egyébként főleg üdítőitalok stabilizátoraként, illetve egyes élelmiszerekben sűrítőként használják. A dioxin kis mennyiségben nem ártalmas, de nagyobb dózisban egyebek mellett bőrkiütést okozhat, sőt, az idegrendszer és az immunrendszer is károsodhat.

A helyettes főállatorvos hétfőn a Független Hírügynökségnek elmondta: nem veszélyesek az egészségre azok a guargumit tartalmazó termékek, amelyeket eddig vizsgáltak itthon. Eddig 47 beküldött minta szakhatósági vizsgálatát fejezték be, valamennyiről megállapították, hogy kockázat nélkül fogyaszthatók, köztük a Friesland múlt héten visszahívott Túróvarázs és Krémes Duó nevű terméke is.