A fényhozó rézműves

A fényhozó rézműves
Éppen egy évtizede ismerkedett meg a debreceni Hollós utcai kézműves iskolában a szakma alapjaival, s későbbi feleségével, Seres Szilviával Bolya Gergely rézműves.

Akkori tanára, Gyöngy Enikő munkáit látva első látásra beleszerelmesedett azokba, s bizonyossá vált, ő is ennek a kétkezi mesterségnek lesz művelője. Az alkotói légkört már édesapja, Bolya István nyomdász-tanár, amatőr képzőművész mellett szívta magába. Akárcsak öccsei: Mátyásból faműves, Dánielből pedig aranyműves lett, amellett, hogy mindketten zenészek is.

Kiállított a városnapon

Gergellyel október elsején, a hagyományok jegyében rendezett nádudvari városnapon beszélgettünk, éppen saját, egyedi tervezésű mécses- és gyertyatartóit kínálgatta az érdeklődőknek. Ide barátja, Nagy Imre révén hívták meg, aki a helyi Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájának kosárfonó szakoktatója, s – egyben jelenleg.- feleségének tanára is.

Kell a marketing

A harminckét éves rézműves párjával tavaly megalapította a Fényhozó Kézműves Műhelyt, ahol már a még oly aprócska gyermekeik is inaskodnak, s kívánkoznak alkalomadtán mécsest munkálni. Mint mondja, mostanság a portékák megismertetése a vásárlóközönséggel több időt igényel, mint maga az alkotás folyamata, reméli, ez az arány mihamarabb megfordul, ám megfelelő reklámtevékenység nélkül nem tudnának megmaradni a piacon. Sikeres marketingmunkájának köszönhetően számos borospincének, étteremnek, teaháznak az asztalán az ő műhelyének antikolt, vagy fényes rézmécses-tartóik szolgáltatják a meghitt hangulatot. A gyümölcsöző munkában szerepe van a modern kor vívmányának: a világhálónak is, ahol értékesítési forgalmuk jelentős részét bonyolítják.

ML