A felvágottakban lévő hústól óvja a fogyasztókat az ukrán szabványügyi hivatal

A gyártók és a fogyasztók felkészületlenségével indokolta a fogyasztói szabványokért felelős állami bizottság a felvágottak hústartalmára vonatkozó uniós szabványok ukrajnai bevezetésének elnapolását. Andrij Bliznyuk ukrán gazdasági miniszterhelyettes szerint a Fogyasztói Szabványügyi Állami Bizottság azzal az indokkal halasztotta el a kolbászféleségekre és egyéb felvágottakra vonatkozó Európai Uniós szabványok augusztus 1-i bevezetését, hogy a hazai gyártók pillanatnyilag nem állnak készen a termékek hústartalmára vonatkozó előírások betartására. Ezenkívül magukat a fogyasztókat is felkészületlenül érné, ha az általuk vásárolt termékekből egyik napról a másikra eltűnnének egyes, a már megszokott ízvilágot és állagot biztosító ízfokozók és állományjavítók – fűzte hozzá a miniszterhelyettes.

Ezen megfontolások alapján a szabványügyi hivatal 2009 áprilisára halasztotta az uniós szabványok ukrajnai bevezetését, amelyek konkrét előírásokat tartalmaznak a készítmények hústartalmára vonatkozólag, és jelentősen korlátozzák egyes adalékanyagok mennyiségét.

A Medvegyev Ökohigiéniai és Toxikológiai Intézet által a minap közzétett elemzés szerint az Ukrán kereskedelemben ma forgalomban lévő virslifélék összetételének negyvenöt százalékát a húsfeldolgozás során keletkezett melléktermékekből (bőrből, csontból, porcból, belsőségekből) előállított emulzió, huszonöt százalékát szójafehérje, tizenöt-huszonhárom százalékát liszt, keményítő és különböző ízfokozók alkotják, s csupán hét-tizenöt százalékban tartalmaznak húst.

Az Ukrajna-szerte népszerű húsos derelyét – a pelmenyit – illetően már az idén novembertől érvénybe lép az a követelmény, amely szerint e termék hústartalma nem lehet kevesebb 50 százaléknál (jelenleg 40 százalék hús 60 százalék a tészta), ami jelentősen megdrágítja majd a terméket, így az előállítók előrejelzése szerint valószínűleg erőteljesen csökken majd a fogyasztói kereslet.